Hlavní obsah

Webbův dalekohled pořídil vzácné snímky galaxie Kolo od vozu

Washington

Americká vesmírná agentura NASA v úterý zveřejnila fascinující snímky galaxie Cartwheel (Kolo od vozu) vzdálené 500 milionů světelných let. Záběry vzácného typu galaxie pořídil Kosmický dalekohled Jamese Webba (JWST), který od ledna letošního roku z pozice vzdálené 1,5 milionu kilometrů od Země pozoruje vesmír.

Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Vlevo: kompozitní snímek složený z dat od přístrojů Near-Infrared Camera (NIRCam) a Mid-Infrared Instrument (MIRI) na Webbově teleskopu ukazuje galaxii Kolo od vozu, na okraji jsou dvě menší spirální galaxie. Vpravo: Snímek pořízený instrumentem MIRI.

Článek

Astronomové se domnívají, že galaxie Cartwheel byla původně tzv. spirální galaxií – podobně jako naše Mléčná dráha.

Vědci ukázali další unikátní fotografie z teleskopu. Zachytil i mraky na exoplanetě

Věda a školy

Svůj současný prstencový tvar dostala po srážce s menší galaxií. Galaxie se podobá kolu od vozu (odtud název), její jasný střed je obklopen barevným prstencem. Zatímco v jejím vnějším prstenci se tvoří velké množství hvězd, prašná oblast mezi nimi odhaluje další hvězdy a hvězdokupy.

Galaxie Cartwheel neboli Kolo od vozu (známá také jako Zwickyho elipsa) je galaxie v souhvězdí Sochaře, vzdálená 500 milionů světelných let. V jejím prstenci o průměru 150 tisíc světelných let se nachází mnoho oblastí s překotným zrodem hvězd.
V různých zdrojích se dočteme, že se jedná o tzv. čočkovou i prstencovou galaxii. Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR by však neřekl ani jedno. „V tomto případě se doslova srazily dvě spirální galaxie. Ten kruh kolem je rázová vlna,“ upřesnil na dotaz Novinek.
Ostatně ani NASA ve svém aktuálním příspěvku typ této galaxie výslovně nepojmenovává, pouze uvádí, že Cartwheel je výsledkem intenzivní události – vysokorychlostní srážky mezi velkou spirální galaxií a menší galaxií, přičemž takovéto střety vždy způsobí „kaskádu různých menších událostí“.

Černá díra a další galaxie

Díky záběrům z teleskopu Jamese Webba získali astronomové nové poznatky o jednotlivých hvězdách v této chaotické galaxii, jakož i o černé díře v jejím centru, jak informoval zpravodajský server CNN. Snímky poskytují více podrobností o tom, jak se tato galaxie vyvinula.

Astrofyzici objevili hvězdu, která nejrychleji oběhne supermasivní černou díru

Věda a školy

Galaxii pozoroval již Hubbleův teleskop, infračervené záběry Webbova teleskopu ale odhalují nové detaily, které zůstávaly doposud skryty. Na snímku jsou kromě galaxie Cartwheel zřetelné ještě dvě menší galaxie a mnoho dalších v pozadí.

Galaxie Cartwheel je stále ještě v přechodném období, sdělila NASA v prohlášení. „Když nám teleskop Jamese Webba ukazuje současný stav, poskytuje nám také představu o tom, co se stalo v minulosti a jak se budou věci vyvíjet do budoucna,“ dodali zástupci vesmírného úřadu.

Nejhlubší pohled do vesmíru. NASA ukázala unikátní snímek

Věda a školy

Teleskop JWST v hodnotě 10 miliard dolarů (245 miliard korun) je projektem americké NASA s širší mezinárodní účastí, včetně české. Aparát vynesla do vesmíru loni 25. prosince raketa Ariane 5 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.

Jde o dosud nejvýkonnější vesmírný dalekohled. Vědcům by Webbova observatoř měla umožnit zkoumat historii kosmu v nejzazších hlubinách času a prostoru, rovněž pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám