Hlavní obsah

Státní maturity zahájily testy z matematiky a angličtiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na středních školách začala v úterý 2. května státní část maturitních zkoušek, kterou organizuje příspěvková organizace ministerstva školství Cermat. V úterý žáci píší didaktické testy z matematiky a angličtiny, ve středu budou maturity pokračovat pro všechny testem z češtiny. Následovat budou další den volitelné testy z němčiny, francouzštiny, španělštiny a ruštiny či nepovinná těžší zkouška z matematiky.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační snímek z roku 2020: studenti Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem pracují na didaktických testech státní maturity z matematiky.

Článek

Dříve měla organizace Cermat na starosti i slohové práce a ústní zkoušky, novelou z roku 2020 se ale tyto dvě části zkoušky přesunuly na úroveň škol. Slohy se mohou konat spolu s praktickými maturitami od 1. dubna, pro ústní je vyhrazené období od 16. května do 10. června. O konkrétním termínu rozhodují ředitelé škol.

Ke společné části maturitní zkoušky jde podle údajů Cermatu poprvé 71 766 středoškoláků, tedy o 2,4 procenta víc než loni. Včetně těch, kteří zkoušku opakují, se k jarnímu termínu maturit přihlásilo 77 203 lidí.

Oproti českým středoškolákům budou mít letos v českých školách upravenou maturitu váleční uprchlíci z Ukrajiny. Na didaktický test z matematiky mají místo běžných 135 minut o deset více. K dispozici jim je i překladový slovník. Ten budou moci využít s Pravidly českého pravopisu také při státní maturitě z češtiny. Na řešení úkolů v tomto didaktickém testu budou mít 115 minut, tedy o 30 minut více než čeští středoškoláci.

Maturitu by mělo na jaře skládat 430 ukrajinských studentů

Věda a školy

Výsledky maturitních testů se podle vyhlášky z roku 2020 neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy „uspěl“ či „neuspěl“.

Výsledky zkoušek Cermat podle mluvčí organizace Jany Patákové předá školám do 15. května. Podzimní zkušební období bude od 1. do 10. září a výsledky těchto testů budou do 10. září.

Žádná matematika není povinná

Jak připomíná Cermat na svém webu, maturitní zkouška se skládá ze společné (tzv. státní maturita) a profilové části.

  • Ve společné části se žáci přihlašují ke dvěma povinným zkouškám. Všichni žáci konají povinně zkoušku z českého jazyka a literatury. V rámci druhé povinné zkoušky mohou volit mezi zkouškou z cizího jazyka, nebo matematiky (pro žádný obor vzdělání tedy není zákonem stanovena povinnost maturovat z matematiky).
  • Zkoušku z cizího jazyka lze konat z anglického, francouzského, německého, ruského nebo španělského jazyka. Žák si však může zvolit pouze takový cizí jazyk, který je ve škole vyučován a který splňuje povinnou hodinovou dotaci pro povinné zkoušky profilové části ve školním vzdělávacím programu příslušného oboru.
  • Žák se může dále přihlásit až ke dvěma nepovinným zkouškám, a to ze zbývajících zkušebních předmětů, které si nezvolil jako povinné zkoušky (v rámci cizího jazyka tedy není možné přihlásit se dvakrát ke stejnému cizímu jazyku), nebo z matematiky rozšiřující.
  • I u profilové části je povinná pro všechny žáky zkouška z českého jazyka a literatury. Pokud si žák ve společné části zvolí cizí jazyk, skládá v profilové části povinně také zkoušku z tohoto cizího jazyka. Žáci se dále přihlašují k dalším dvěma nebo třem povinným profilovým zkouškám ze školní nabídky povinných zkoušek (počet povinných zkoušek je pro každý obor vzdělání stanoven v rámcovém vzdělávacím programu).

Za tisk maturitních testů Cermat zaplatil 900 tisíc korun

Věda a školy

Studium letošních maturantů ovlivnila v minulých třech školních rocích opatření proti epidemii covidu-19 spojená s výukou na dálku. Někteří odborníci na vzdělávání proto upozorňovali, že tak mohli mít studium obtížnější.

V letech epidemie byly zkoušky pro maturanty upravené, letos se konají ve standardním režimu.

U jednotných přijímaček z matematiky se školáci zhoršili, čeština beze změn

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám