Hlavní obsah

Maturitu by mělo na jaře skládat 430 ukrajinských studentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Maturovat na českých středních školách by mělo letos 430 studentů s ukrajinským státním občanstvím, kteří se k maturitní zkoušce přihlásili poprvé. Uvedlo to ministerstvo školství (MŠMT). Celkově bude podle Cermatu, který státní maturity připravuje, didaktické maturitní testy letos na jaře poprvé vyplňovat 73 306 studentů, což je nejvíce od roku 2014.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační snímek maturit z loňska: první den státních maturitních testů na Střední průmyslové škole elektrotechnické Františka Křižíka v Praze (2. května 2022).

Článek

„K maturitní zkoušce by v jarním zkušebním období 2023 mělo jít 430 tzv. prvomaturantů z Ukrajiny, nelze však přesně vyselektovat, kolik z nich jsou azylanti,“ sdělilo ministerstvo.

Dříve resort v dokumentu k úpravám maturitní zkoušky pro žáky, kteří jsou cizinci s dočasnou ochranou, uvedl, že ke 30. září bylo v maturitních oborech v posledním ročníku 25 studentů s doplňkovou či dočasnou ochranou.

Více času

Pro uprchlíky před válkou na Ukrajině se z rozhodnutí úřadu každopádně podoba státní i školní závěrečné zkoušky upraví.

Ukrajinští uprchlíci budou mít příští rok na maturitu více času

Věda a školy

Na didaktický test s 25 úlohami z matematiky, který připravuje příspěvková organizace MŠMT Cermat, budou mít ukrajinští uprchlíci místo běžných 135 minut o deset více. K dispozici jim bude rovněž překladový slovník. Ten budou moci využít s Pravidly českého pravopisu i při státní maturitě z českého jazyka a literatury. Na řešení úkolů v tomto didaktickém testu budou mít 115 minut, tedy o 30 minut více než čeští středoškoláci.

Upravené budou mít ukrajinští běženci také podmínky pro školní část maturity. Např. písemná práce z češtiny bude muset být dlouhá alespoň 200 slov, přičemž standardně je minimum 250 slov. V seznamu literárních děl k maturitě budou mít utečenci z Ukrajiny nejméně 15 literárních děl místo obvyklých 60.

K maturitě se přihlásilo více žáků než loni. Klesá zájem o matematiku i němčinu

Věda a školy

K úpravě podmínek zkoušky přistoupilo ministerstvo v listopadu 2022 proto, že tehdy platná pravidla byla podle úřadu nastavená na cizince, kteří se vzdělávali alespoň čtyři roky v předcházejících osmi letech před zkouškou ve škole mimo území ČR.

Situace válečných uprchlíků z Ukrajiny je však podle úřadu zcela odlišná a bez úpravy by azylantům hrozila vysoká neúspěšnost u maturity. Důvodem nezdaru by přitom nebylo nezvládnutí učiva, ale krátký čas na ovládnutí češtiny, domnívá se ministerstvo.

Školy nepřehltili, zatím však nezapadli

Věda a školy

Univerzity v Česku loni zajistily studium pro 3500 azylantů

Věda a školy

Cermat už má jen didaktické testy

Státní maturita je podle zákona povinná z češtiny a druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem.

Za tisk maturitních testů Cermat zaplatil 900 tisíc korun

Věda a školy

Podle dat Cermatu, která ČTK poskytla jeho mluvčí Jana Patáková, se k jarní státní maturitě přihlásilo 73 306 studentů, kteří budou didaktické testy vyplňovat poprvé. Testy budou maturanti psát 2. až 4. května. Dosud nejvíce prvomaturantů se k testům připraveným Cermatem přihlásilo v roce 2011. Tehdy to bylo 97 899.

Podle novely zákona z roku 2020 organizuje Cermat jen didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z češtiny a cizích jazyků se přesunuly na úroveň škol. Slohy se mohou konat spolu s praktickými maturitami už od 1. dubna, pro ústní je vyhrazené období od 16. května do 10. června. O konkrétním termínu rozhodují ředitelé škol.

Základní školy letos opustí přes 100 tisíc žáků, o desetinu více než loni

Věda a školy

Výběr článků

Načítám