Hlavní obsah

SpaceX po ztrátě nejméně 38 satelitů vypustila sérii dalších

Z floridského mysu Canaveral odletěla v pondělí 21. února další várka satelitů společnosti SpaceX pro budovanou síť Starlink, jež má umožnit přístup k internetu odkudkoli na Zemi. Jde o první úspěšné vynesení těchto družic po zkáze téměř čtyřicítky aparátů ze začátku února vinou geomagnetické bouře, kterou způsobila velká sluneční erupce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z floridského mysu Canaveral odletěla další várka satelitů společnosti SpaceX Video: Reuters

 
Článek

„Úspěšný start nosné rakety Falcon 9 s 46 družicemi Starlink proběhl v pondělí v 15:44 SEČ. Hodinu a šest minut po startu byly družice umístěny na parkovací oběžnou dráhu,“ shrnul na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Použitý první stupeň rakety letěl už pojedenácté a opět bezchybně přistál, tentokrát v Atlantském oceánu na plující plošině společnosti SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska jménem „A Shortfall of Gravitas“.

Do okolí Země tedy zamířilo 46 nových kusů, což je o tři méně než 3. února. SpaceX se takto rozhodla, aby bylo možné satelity vynést na o něco vyšší a více kruhovou oběžnou dráhu než při předchozím startu. To by mělo předejít zániku v zemské atmosféře, který postihl před třemi týdny prokazatelně nakonec asi „jen“ 38 družic, napsal web Interesting Engineering. Předtím se hovořilo o „až 40“.

Geomagnetická bouře shodila Muskovi 40 satelitů

Věda a školy

Zástupci firmy tehdy očekávali, že „80 procent aparátů z várky vyslané do kosmu 3. února shoří v atmosféře místo toho, aby dosáhly své pozice“.

Ohnivý zánik Muskových družic zachytily kamery

Věda a školy

Mimořádná sluneční bouře na satelity udeřila pouhý den po startu, upozornil portál Space.com. Sluneční erupce měla podle odborníků za následek mírné zvýšení hustoty atmosféry, a bouře tak zvýšila odpor na satelitech a většinu z nich zničila.

Magnetická bouře, v případě Země též geomagnetická bouře, je obecně narušení magnetického pole planety (Země) silným proudem nabitých částic unikajících vysokou rychlostí z hvězdy (Slunce). Proud částic se v aktuálním případě uvolňuje při explozích žhavého plazmatu na povrchu Slunce při tzv. slunečních erupcích.

Žádné z těchto maximálně 260kilogramových zařízení, které geomagnetická bouře „shodila z orbity”, však pro nás nepředstavovalo žádné nebezpečí, připomněla agentura AP.

Zřejmě 1500 funkčních družic

Hlavním cílem projektu Starlink je dostupnější vysokorychlostní přístup k internetu po celém světě, zejména ve venkovských a odlehlých oblastech. Muskova společnost původně počítala s 1440 satelity, ale již získala souhlas pro 12 tisíc aparátů. Dokonce uvažuje o pozdějším rozšíření sítě využívající až 42 tisíc družic.

Spletl jsem se, přiznal astronom. Do Měsíce nenarazí SpaceX, ale čínská raketa

Věda a školy

SpaceX neinformuje pravidelně o přesném počtu aktuálně fungujících satelitů Starlink. Podle serveru Spaceflight Now ale společnost od roku 2018 už vypustila 2091 těchto zařízení, a to včetně prototypů. Kolem 200 se zřítilo, selhalo nebo bylo vyřazeno z provozu. Podle expertů by v současné době mělo poskytovat přístup na internet více než 1500 družic.

Americká firma plánuje v blízkých dnech dva další lety pro Starlink. Podle Spaceflight Now už v pátek z Kalifornie a pak 3. března z Floridy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám