Hlavní obsah

Sonda NASA část vzorků z asteroidu ztratila, i tak jich má ale pořád dost

Novinky, ČTK, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká sonda OSIRIS-REx odebrala dostatečné množství vzorků z planetky Bennu, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Odebrání alespoň 60 gramů prachu a kamení bylo splněno, ujistil úřad i přesto, že se nejprve objevily zprávy o tom, že část odebraného materiálu z povrchu asteroidu z aparátu vypadla.

Foto: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

Vzorky povrchu z asteroidu Bennu byly zdárně umístěny do návratové kapsle sondy OSIRIS-REx.

Článek

Podle NASA dokonce sonda nabrala takové množství vzorků, že větší kameny lehce nadzvedávaly poklop sběrné hlavice s nimi. Bylo proto třeba se soustředit na to, aby byl odebraný vzorek bezpečně uložen, což se podle nejnovějších zpráv nakonec v úterý 27. října podařilo.

Vesmírný majstrštyk: Americká sonda odebrala vzorky z asteroidu Bennu

Věda a školy

Došlo tedy k uzamknutí získaného materiálu v návratové kapsli SRC (Sample Return Capsule). Robotická paže TAGSAM i s odběrnou hlavicí je navíc aktuálně též už připevněná ke speciálnímu pouzdru na sondě, které má vzorky chránit, dokud se v roce 2023 nevrátí na naši planetu.

Vzorky jsou pevně zamčené, potvrdila NASA na Twitteru

„Bennu nás nadále překvapuje úžasnými vědeckými poznatky – a také některými překážkami,” citovala před pár dny agentura DPA manažera NASA Thomase Zurbuchena.

Zanedbatelný únik vzorků

Sonda odebrala minulý týden po několikahodinovém složitém manévru jako první americké zařízení vzorek z povrchu asteroidu. Nebylo ale jasné, zda je odebraný materiál použitelný a dostatečný.

NASA pak oznámila, že z kontejneru, kam jej sonda uložila, část vzorku vypadla do vesmírného prostoru, protože schránka zůstala pootevřená.

Ovšem nakonec šlo podle amerických odborníků jen o malý únik, který misi neohrozil – tím spíš, že se z Bennu odebralo opravdu značné množství.

Vystřelit a zmizet. NASA zveřejnila strhující záběry z odběru vzorků na asteroidu

Věda a školy

OSIRIS-REx o velikosti přibližně malého dodávkového auta se k Bennu vydala před čtyřmi lety a zpáteční cestu k Zemi má nastoupit v březnu. Planetky jsou pozůstatky materiálu z doby vzniku solárního systému a rozbor jejich hornin by mohl přispět i k objasnění původu vzniku života na Zemi.

BEZ KOMETÁŘE: Série 82 snímků kamery SamCam během sběru vzorků mise OSIRIS-REx Touch-And-Go (TAG) na planetce BennuVideo: NASA/Goddard/University of Arizona

Reklama

Související články

Zemi těsně minul asteroid velikosti autobusu

Letos objevený asteroid 2020 SW, velký zhruba jako autobus, proletěl ve čtvrtek kolem naší planety. Nejbližší průlet kosmického tělesa ve vzdálenosti sotva 22...

Výběr článků

Načítám