Hlavní obsah

NASA chystá robota na asteroid s kovy v ceně ekonomiky světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V laboratořích americké NASA prošel konstrukční zkouškou nový vesmírný robot. Dostal jméno Psyche (Duše) podle asteroidu 16 Psyche, který bude cílem jeho jedinečné mise. Odstartovat má za dva roky.

Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU

Takto má vypadat robotická sonda Psyche.

Článek

Obří asteroid o průměru asi 225 kilometrů, nejspíš jádro zaniklé planety, totiž skrývá takové množství kovů, hlavně železa, niklu a zlata, že jejich cena převyšuje hodnotu světové ekonomiky, soudí časopis Forbes. Konkrétně deset tisíc biliard dolarů.

Sonda NASA je připravená splnit letos svou misi a odebrat vzorky z planetky Bennu

Věda a školy

Robot má v srpnu 2022 vynést těžká raketa SpaceX Falcon. Mars má minout v následujícím roce a na oběžnou dráhu kolem asteroidu se má dostat v lednu 2026. Z ní změří jeho magnetické pole, pořídí snímky a analyzuje neutrony a gama paprsky.

Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU

Ilustrace cíle mise: asteroidu Psyche.

„Výzvy ještě jsou, ještě nejsme v cílové rovince, ale jsme na tom dobře,“ citoval výzkumnici mise Lindy Elkins-Tantonovou britský server Daily Star.

Foto: Maxar Technologies

Technik se připravuje na integraci části elektrického pohonného systému do hlavního těla kosmické lodi NASA Psyche v kalifornských prostorách firmy Maxar Technologies.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám