Hlavní obsah

Školským organizacím se nezamlouvá chystaná změna financování asistentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Školské organizace a spolky jako Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV), Člověk v tísni či META kritizují změnu ve financování asistentů pedagoga, kterou plánuje ministerstvo školství (MŠMT). Nová úprava financování podle nich sníží počet asistentů ve školách.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Organizace proto dnes ve svém stanovisku vyzvaly vládu, aby zajistila na pozice asistentů v rozpočtu na rok 2023 dostatek peněz. V úterý to za ČOSIV sdělila Anna Francová.

Podle vyhlášky o společném vzdělávání znevýhodněných a nadaných s ostatními ve školách má asistent pedagoga podporovat učitele při výuce a vést žáky k samostatnosti a zapojení do činnosti. Asistent by měl pracovat s žáky podle potřeby a pokynů pedagoga, kterému pomáhá.

MŠMT chystá úpravu financování asistentů pedagoga. Spolek reaguje otevřeným dopisem

Věda a školy

V současnosti se asistent přiděluje ke konkrétním žákům se speciálními vzdělávacími potřebami. Nově by to mělo být podle předem nastavených parametrů, jako je množství tříd ve škole a jejich naplněnost.

MŠMT chce stabilizovat počet asistentů

Ředitel odboru základního vzdělávání na MŠMT Michal Černý novou podobu pro určení počtu asistentů ve školách představil v polovině října s tím, že cílem je stabilizace počtu asistentů do budoucna.

„Naší snahou je, aby nedošlo ke snížení ani k razantnímu navýšení (počtu asistentů pedagoga ve školách),“ řekl. Počet asistentů v poslední době roste. Od roku 2019 se zvýšil z 12 032 asistentů na letošních 17 545.

Ministerstvo školství chystá změnu školních poradenských pracovišť

Věda a školy

Podle 23 organizací, které se vzděláváním zabývají, ale změna financování zapříčiní snižování počtu asistentů ve školách.

„Resort sice školy ujišťuje, že o aktuálně využívané asistenty nepřijdou, s nedostatečně nastaveným rozpočtem však nebude na platy kde brát. Zastropování počtu asistentů pedagoga bez zohlednění počtu žáků, kteří podporu asistenta ke svému vzdělávání nezbytně potřebují, určitě není dobrou cestou,“ stojí v jejich prohlášení.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) na začátku listopadu uvedl, že v rozpočtu na rok 2023 nejsou zcela finančně pokryta podpůrná opatření v regionálním školství, tedy v mateřských, základních a středních školách.

Školský výbor schválil návrh rozpočtu pro MŠMT: 263,9 miliardy. Balaš by chtěl víc

Věda a školy

Organizace nyní ve svém stanovisku informovaly, že na platy pro asistenty pedagoga ve veřejném školství schází v projednávaném rozpočtu zhruba 1,1 miliardy Kč. Tato částka podle nich pokrývá 2700 celoročních plných úvazků asistenta.

Podle organizací kvůli plánované změně v placení asistentů a souvisejícímu snížení jejich počtu ve školách hrozí, že na to doplatí zejména děti s náročnějšími vzdělávacími potřebami. Ty mohou po změně opět čelit odmítání přijetí ve spádových školách s odůvodněním, že k jejich vzdělávání nemají ve školách dostatečnou personální podporu, upozornily organizace. Dalším důsledkem nižší podpory ve vzdělávání může podle nich být nárůst předčasných odchodů ze škol.

Na výstavbu škol přidá vláda půl miliardy

Domácí

Podle návrhu rozpočtu na rok 2023, který schválila vláda, by měly být výdaje MŠMT 263,9 miliardy a příjmy asi 10,4 miliardy Kč. Podíl MŠMT v příštím roce na HDP (hrubém domácím produktu) se odhaduje ve výši 3,45 procenta, což je méně než letos. V ekonomicky nejvyspělejších zemích světa se investice do školství pohybují okolo pěti procent HDP.

Studenti stávkují za klima. Na brněnské fakultě sociálních studií obsadili uzavřené atrium

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám