Hlavní obsah

Saharská bakterie by mohla ochránit moravské vinohrady, produkuje antibiotika

2:55
2:55

Poslechněte si tento článek

Lednice

Jejím domovem je vyprahlá poušť. Na Moravu byla přivezena ze Sahary v Alžírsku, protože má životadárné účinky. Půdní bakterie z čeledi Pseudonocardiaceae totiž vylučuje antibiotika. Mohla by se tak stát záchranou pro moravské vinohrady – likviduje houby na kmíncích révy. Pro révu je bakterie natolik blahodárná, že díky ní má silnější kořeny.

Foto: MENDELU

Ilustrační foto

Článek

Praktické využití bakterie při péči o vinohrady zkoumají vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Saharské bakterie přivezla před lety do její Zahradnické fakulty v Lednici na Břeclavsku alžírská vědkyně Akila Berraf-Tebbalová. Výzkumníci je přidávají do vody určené k závlahám.

Ničí dřevokazné houby a posiluje kořeny

Bakterie, působící jako životabudič, se při kropení sazenic révy přirozeným způsobem dostává až do mikrobiomu, tedy do nejjemnější struktury rostliny. Bakterie kolonizují kořeny a dřevní pletiva révy, podporují růst kořenové soustavy a pomáhají škodlivé houby omezit v jejich růstu.

Révu vinnou napadají zejména tzv. vřeckovýtrusné, ale také některé stopkovýtrusné houby rostoucí na jejich dřevě. Častěji se objevují při větší hustotě výsadby révy nebo tam, kde vinař používá mechanizovaný řez.

Výzkum účinků saharské bakterie přinesl překvapivé výsledky.

Foto: MENDELU

Hrozny révy vinné

„Ukázalo se, že bakterie pronikne do dřeva rostlin, kde podporuje růst jejich kořenů, a to dokonce o 20 až 50 procent,“ sdělil Novinkám výzkumník Aleš Eichmeier. Díky své produkci antibiotik buď významně zpomalí, nebo zcela zastaví růst škodlivých hub na kmíncích.

Vědci aktuálně zjišťují, jaké konkrétní druhy antibiotika jsou obsaženy v látkách, které bakterie vylučují do svého okolí. Doba, po kterou vydrží bakterie působit v mikrobiomu rostliny, není ověřená.

Roztok z bakterií možná ochrání i obilniny

„Paralelně s námi firma Rovensa Next, se kterou máme podepsanou smlouvu o spolupráci, testuje využití bakterie nejen vůči houbovým patogenům révy, ale i v rámci dalších plodin, včetně obilovin,“ doplnil Eichmeier. Připravuje se roztok, který by se měl prodávat vinařům, a pokud bude výzkum úspěšný, mohli by jej využít při péči o plodiny na polích i farmáři.

Vědec vysvětlil, že choroby kmínku révy způsobují rychlá či pozvolná odumírání celých rostlin, a to jak sazenic, tak starších keřů.

S ohledem na klimatickou změnu, tedy tropická vedra a nedostatek vláhy, se problémy s houbami objevují stále častěji. Vědci odhadují, že těmito chorobami je napadena celosvětově až pětina všech vinohradů a jsou tak nejvýznamnější hrozbou. Česká republika v tom není výjimkou, finanční ztráty spojené s dosazováním výpadků odumřelých rostlin se mohou vyšplhat až na stovky milionů korun ročně.

Výzkum spojený s využitím saharské bakterie spojil hned několik institucí. Spolupracuje na něm univerzitní ústav genetiky Mendeleum s nadnárodní firmou Oro Agri. Navíc se na něm podílí i Mikrobiologický ústav Akademie věd ČR, a to společně s odborníky z francouzského Nancy.

Související články

Výběr článků

Načítám