Hlavní obsah

Rusům se na Měsíci přece jen něco povedlo. Podle fotky družice NASA vyrobili nový kráter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Družice Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) amerického vesmírného úřadu NASA, která operuje na oběžné dráze kolem Měsíce, zaznamenala pomocí své kamery nový kráter na lunárním povrchu. Jelikož se tam dříve nevyskytoval a je v lokalitě, kam měla neřízeně dopadnout ruská sonda Luna-25, je podle vědců vysoce pravděpodobné, že daný kráter „vyrobil“ právě tento ruský aparát.

Družice NASA vyfotila místo na Měsíci před a po roztříštění ruské sondy.Video: NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University

 
Článek

Ruská sonda Luna-25 narazila letos 19. srpna do povrchu Měsíce poté, co se vymkla kontrole a dostala se na nepropočtenou oběžnou dráhu. Ruská státní vesmírná korporace Roskosmos zveřejnila odhad místa dopadu dva dny poté.

Američané následně dali povel své orbitální sondě LRO k pořizování snímků a nyní zveřejnili místo pravděpodobného kráteru z dopadu Luny-25 na měsíční povrch na srovnávacích fotografiích „před“ a „po“. Jedna je z 24. srpna 2023 již s kráterem, druhá z 27. června 2020, na které kráter není, jak můžeme vidět na úvodní videosekvenci výše.

Foto: NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Pravděpodobné místo dopadu sondy Luna-25

Ten nejčerstvější snímek oblasti „před“ byl podle NASA pořízen v červnu 2022; kráter tedy stoprocentně vznikl někdy po tomto termínu.

ANALÝZA: Kosmické měřítko pokroku a zaostávání Ruska

Válka na Ukrajině

Vzhledem k tomu, že nový kráter je blízko odhadovaného bodu dopadu Luny-25, tým starající se o družici LRO dospěl k závěru, že zřejmě opravdu pochází z této neúspěšné ruské mise, a nikoli z přirozeného impaktoru (tj. z nárazu asteroidu).

Nový kráter má průměr asi 10 metrů. Místo dopadu je na vnitřním okraji měsíčního kráteru Pontécoulant G, asi 400 kilometrů od plánovaného oficiálního bodu přistání Luny-25.

Na snímky LRO upozornil na sociální síti X (dříve Twitter) mj. i český geolog Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

A okomentoval to následovně: „Americká sonda Lunar Reconnaissance Orbiter pořídila nový snímek povrchu Měsíce, na kterém si můžete prohlédnout, jak vypadá nový impaktní kráter, který tam vyhloubila ruská sonda Luna-25.“

Podle Kremlu se nic hrozného nestalo

Zánik sondy Luna-25 je v zahraničí považován za významný neúspěch ruského kosmického programu i s ohledem na to, že jen o čtyři dny později (23. srpna) úspěšně přistála v rámci mise Čandraján-3 se svým modulem Vikrám a robotickým vozítkem Pragján poblíž měsíčního jižního pólu Indie.

Síra, vápník, kyslík, železo. Indické vozítko odhaluje prvky na povrchu Měsíce

Věda a školy

Neúspěch nedávné ruské mise však podle vyjádření samotné Moskvy „není nic strašného“ a nejdůležitější je, aby Rusko pokračovalo ve svém vesmírném programu. Podle agentury Reuters to tento týden v úterý řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Není to důvod k zoufalství ani k tomu, abychom si rvali vlasy. Je to jen další důvod, abychom analyzovali příčiny (selhání) a napříště je eliminovali,“ prohlásil Peskov.

„Nic strašného.“ Kreml zlehčuje selhání ruské lunární mise

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám