Hlavní obsah

Síra, vápník, kyslík, železo. Indické vozítko odhaluje prvky na povrchu Měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indické robotické vozítko Pragján potvrdilo přítomnost síry na Měsíci. V blízkosti lunárního jižního pólu, kde přistávací modul sondy Čandraján-3 minulý týden přistál, odhalil rover i několik jiných chemických prvků. Jedná se o další úspěch indické mise. Informovala o tom ve středu agentura AP s odvoláním na indické úřady.

Indické lunární vozítko sjíždí z rampy na povrch Měsíce.Video: AP

 
Článek

Přístroj Laser-Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS), vyvinutý v laboratoři Indické kosmické agentury (ISRO) ve městě Bengalúru, provedl na palubě vozítka Pragján vůbec první měření elementárního složení měsíčního povrchu poblíž jižního pólu.

„Měření spektroskopu na místě rovněž beze všech pochybností potvrdilo přítomnost síry, což přístroje na palubě družic, které se nacházejí na oběžné dráze Měsíce, neumožňovaly,“ dodala ISRO.

Najde rover zmrzlou vodu?

Předběžné analýzy odhalily kromě síry též přítomnost hliníku, vápníku, železa, chromu a titanu. Další měření odhalila přítomnost manganu, křemíku a kyslíku. Vědci nyní ověřují, zda byl identifikován i vodík.

Strhující záběry. Indové ukázali, jak jejich vozítko vyjelo na měsíční povrch

Věda a školy

U neprobádaného jižního pólu Měsíce pátrá rover především po stopách zmrzlé vody, jejíž výskyt by podpořil plány na osídlení jediné přirozené družice Země.

Indický modul přistál na Měsíci minulou středu, a Indie se tak po Spojených státech, Rusku (Sovětském svazu) a Číně stala čtvrtou zemí světa, jíž se podařilo dopravit na Měsíc svou technologii. Její sonda navíc dosedla v blízkosti lunárního jižního pólu, což se zatím žádné zemi nepovedlo.

Na Měsíci z přistávacího modulu Vikrám vyjelo minulý týden 26kilogramové vozítko nazvané Pragján, což v sanskrtu znamená „moudrost“. Rover je poháněn solární energií a jeho životnost je plánována nejméně na jeden lunární den, což je asi 14 pozemských dní.

Autonomní vozítko bude také studovat atmosféru Měsíce a seismickou činnost, jak uvedl šéf ISRO Šrídhar Panikkar Sómnáth.

Krok ke kolonizaci? Indický rover Moudrost může na lunárním povrchu najít zmrzlou vodu

Věda a školy

Šestikolový aparát se pohybuje rychlostí jeden centimetr za sekundu (36 metrů za hodinu), aby se minimalizovalo riziko poškození při pohybu po nerovném měsíčním povrchu.

Tento týden v pondělí byla dráha vozítka přeprogramována, protože se rover dostal do blízkosti čtyřmetrového kráteru. „Teď už se pohybuje bezpečně po nové cestě,“ sdělila tehdy indická vesmírná agentura.

S přistáním v málo prozkoumané oblasti u jižního pólu Měsíce chtělo Indii předstihnout Rusko. Jeho modul Luna-25 se ale podle oznámení ruské vesmírné korporace Roskosmos z 20. srpna vymkl kontrole a narazil do měsíčního povrchu.

„Nic strašného.“ Kreml zlehčuje selhání ruské lunární mise

Věda a školy

ANALÝZA: Kosmické měřítko pokroku a zaostávání Ruska

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám