Hlavní obsah

„Nic strašného.“ Kreml zlehčuje selhání ruské lunární mise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Neúspěch nedávné ruské mise Luna-25 na Měsíci „není nic strašného“ a nejdůležitější je, aby Rusko pokračovalo ve svém vesmírném programu. Podle agentury Reuters to v úterý řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Foto: Reuters

Záběry z modulu Luna-25 ze 17. srpna

Článek

„Není to důvod k zoufalství ani k tomu, abychom si rvali vlasy. Je to jen další důvod, abychom analyzovali příčiny (selhání) a napříště je eliminovali,“ prohlásil Peskov v telefonickém rozhovoru s novináři, jak píše agentura Reuters.

„Hlavní je nepřestat“

Ruská sonda Luna-25 narazila 19. srpna do povrchu Měsíce poté, co se vymkla kontrole a dostala se na nepropočtenou oběžnou dráhu.

Tato událost je v zahraničí považována za významný neúspěch ruského kosmického programu i s ohledem na to, že jen o čtyři dny později úspěšně přistála v rámci mise Čandraján-3 se svým modulem Vikrám a robotickým vozítkem Pragján poblíž měsíčního jižního pólu Indie. Stala se tak teprve čtvrtou zemí světa, které se podařilo dopravit svou technologii na Měsíc.

Strhující záběry. Indové ukázali, jak jejich vozítko vyjelo na měsíční povrch

Věda a školy

„Hlavní je nepřestat. Naše plány jsou docela ambiciózní a budou dále naplňovány,“ dodal Peskov.

Měsíc se v novém tisíciletí po téměř čtyřicetileté pauze opět dostal do popředí zájmu světových mocností. Před deseti lety na měsíčním povrchu přistála čínská sonda Čchang-e 3, následovaná sondami číslo čtyři a pět v letech 2019 a 2020.

Luna-25 navazovala na sovětský projekt Luna-24, který v roce 1976 na Měsíci úspěšně přistál, odebral vzorky a vrátil se zpět na Zemi.

Šéf Roskosmosu: V závodech o dobytí Měsíce musíme pokračovat

Věda a školy

ANALÝZA: Kosmické měřítko pokroku a zaostávání Ruska

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám