Hlavní obsah

Poslední start rakety Ariane 5 byl odložen na neurčito

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kourou (Fr. Guyana)

Poslední let evropské rakety Ariane 5 plánovaný na pátek 16. června byl kvůli technickým potížím odložen na neurčito. Informovala o tom v prohlášení společnost Arianespace, která nosiče provozuje. Raketa se měla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně vydat na poslední cestu, než ji nahradí nová generace nosných raket, v pátek zhruba půl hodiny před půlnocí SELČ.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Ariane 5 na snímku z 15. června 2023

Článek

Poslední let pod označením VA261 měl na oběžnou dráhu vynést dva náklady: německý experimentální komunikační satelit Heinrich Hertz a francouzskou komunikační družici Syracuse 4b. Ty nyní čekají na další start v montážní budově.

„V souladu se svými požadavky se společnost Arianespace rozhodla start VA261 přesunout,“ sdělil na Twitteru provozovatel nosných raket.

Podle agentury AFP nyní firma Arianespace vyhodnocuje vzniklý problém, aby určila nové datum startu.

Druhý pokus vyšel. Mise k ledovým měsícům planety Jupiter odstartovala

Věda a školy

Poslední let bude představovat 117. misi rakety Ariane 5, které začaly létat do vesmíru v roce 1996. Od té doby dostaly do kosmu např. sondu Rosetta, která zkoumala kometu Čurjumov-Gerasimenko, satelity evropského navigačního systému Galileo či vesmírný teleskop Jamese Webba.

Naposledy v dubnu raketa Ariane 5 při předposlední misi vyslala sondu JUICE k největší planetě Sluneční soustavy Jupiteru.

Rakety série Ariane 5 více než zdvojnásobily kapacitu svých předchůdkyň Ariane 4, pokud jde o hmotnost nákladu přepravovaného na oběžnou dráhu. Umožňovaly tak vynést na orbitu dva velké telekomunikační satelity najednou nebo vyslat velké a těžké náklady do hlubin vesmíru, uvádí Evropská kosmická agentura (ESA), která provozuje kosmodrom Kourou v Jižní Americe.

ESA úspěšně otestovala raketu Ariane 6. Nasadit ji chce do konce roku

Věda a školy

Rakety Ariane 5 má nahradit série Ariane 6. Nasazení této rakety do provozu je přitom pro Evropu důležité mimo jiné kvůli přerušení spolupráce s Ruskem po ruské invazi na Ukrajinu.

Kdy odstartuje španělská raketa?

V květnu jsme navíc informovali o chystaném vzletu jiného raketového stroje, a to přímo z evropského kontinentu.

Do dvou let na orbitě? Španělsko má ve středu otestovat novou raketu

Věda a školy

Španělsko mělo ve středu 31. května otestovat raketu Miura-1. Ta je sice zatím suborbitální, ale do dvou let by ji mohla následovat raketa schopná vynést až na oběžnou dráhu asi 500 kg nákladu. Raketu vyvinula španělská soukromá firma PLD Space.

Pokus o start ze střediska Cedea v provincii Huelva v jihošpanělské Andalusii ale nevyšel kvůli tamním nepříznivým povětrnostním podmínkám. Další pokus by mohl přijít na konci června, napsal tento týden web Universe Today.

Uvnitř Saturnova ledového měsíce je fosfor. Klíčový prvek pro život

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám