Hlavní obsah

Druhý pokus vyšel. Mise k ledovým měsícům planety Jupiter odstartovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po neuskutečněném čtvrtečním pokusu již v pátek 14. dubna ve 14:14 SELČ odstartovala z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5 se sondou JUICE. Kosmická loď se tak vydala na osmiletou cestu k Jupiteru, kde prozkoumá zejména ledové měsíce planety a pokusí se zjistit, zda by na nich mohl existovat život. Sonda se zdárně odpojila od rakety a vědcům se už ozvala.

Záznam: Start sondy JUICE k JupiteruVideo: Reuters

 
Článek

JUICE (Jupiter Icy Moon Explorer), dlouho připravovaná mise pod hlavičkou Evropské kosmické agentury (ESA), na které se podílejí i čeští vědci a firmy, měla odstartovat ve čtvrtek ve 14:15 SELČ z evropského kosmodromu v tropické jihoamerické Francouzské Guyaně. Start byl ale krátce před zažehnutím motorů zrušen kvůli výstraze před blesky.

Páteční start nosné rakety s šestitunovým nákladem - 2,4tunovou sondou a 3,6 tunami paliva - ESA stanovila na 14:14 SELČ. A ten se už vydařil.

Foto: Akademie věd ČR, ESA

Zakrývání sondy JUICE, upevněné na špičce nosné rakety Ariane 5 aerodynamickým krytem, se uskutečnilo 4. dubna v montážní budově BAF na kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.

Kdyby i tento start přerušilo nejen počasí, ale třeba i nečekaná technická závada, raketa se sondou by se mohla pokusit odstartovat každý den ještě po následující dva týdny. Další příležitost by se pak naskytla až v srpnu.

Start sondy JUICE k Jupiteru byl na poslední chvíli odložen

Věda a školy

„Startovní okno je velmi krátké, ale opakuje se každý den nejméně po dva následující týdny,“ vysvětlil ve čtvrtek Ondřej Santolík z oddělení kosmické fyziky Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR, který se podílel na přístroji na sondě, jenž bude u Jupiteru zkoumat elektromagnetické vlny.

Sonda se od nosné rakety podle plánu oddělila půl hodiny po startu (tweet výše). Navíc se s ní již podařilo navázat spojení (tweet níže).

Následně se mají rozvinout obří solární panely o rozloze 85 metrů čtverečních, které zajišťují napájení vědeckých přístrojů a služebních systémů.

Foto: Akademie věd ČR, ESA

Meziplanetární sonda JUICE s 10 vědeckými přístroji

JUICE je vybavena deseti přístroji včetně optických kamer, spektrometrů nebo čidel elektrického a magnetického pole. Sonda bude se Zemí komunikovat pomocí antény o průměru 2,5 metru. Na projektu se podíleli např. i vědci z Astronomického ústavu AV ČR, kteří sestrojili prototyp speciálního napájejícího zdroje.

Cílem mise je prozkoumat planetární soustavu Jupiteru a jeho tři ledové měsíce. Europa, Callisto a obrovský Ganymedes podle vědců pod ledovou krustou skrývají oceány, které by potenciálně mohly být místem pro vznik života.

Konec na měsíci Ganymedes

JUICE v prvních fázích své cesty několikrát obletí Zemi, Měsíc a Venuši, které využije ke gravitačnímu manévru. Ten jí poskytne rychlost potřebnou k dosažení Jupiteru. V okolí naší planety se bude pohybovat až do roku 2029.

Foto: ESA

Sonda JUICE u Jupiterova měsíce Europa (ilustrační obrázek)

Očekává se, že v letech 2031 až 2034 začne plnit hlavní cíl své mise, tedy průzkum Jupiterovy soustavy a jeho tří měsíců, kolem kterých proletí až 35krát. V roce 2035 se pak „uvelebí“ na orbitě Ganymeda, největšího měsíce Sluneční soustavy. Dopadem na jeho povrch svou misi zakončí.

ESA na projektu první evropské sondy, která prozkoumá Jupiter, pracuje od začátku minulého desetiletí. Mise vyšla na zhruba 1,6 miliardy eur (37,6 miliardy Kč). Na vývoji a testování sondy a zařízení se podle ESA podílelo přes 2000 lidí z 23 zemí.

Astronomové objevili 12 nových měsíců planety Jupiter, má jich celkem 92

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám