Hlavní obsah

ESA úspěšně otestovala raketu Ariane 6. Nasadit ji chce do konce roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Evropská kosmická agentura (ESA) úspěšně otestovala raketové motory nosné rakety Ariane 6. Nosič nové generace hodlá nasadit co nejdříve, podle agentury Reuters jej chce uvést do provozu do konce letošního roku. Na tiskové konferenci to v pondělí uvedli ředitel ESA Josef Aschbacher a šéf vesmírné dopravy ESA Daniel Neuenschwander.

Foto: Profimedia.cz

Ariane 6 na snímku z loňského roku

Článek

Zážeh motorů bez toho, aniž by se raketa vznesla, otestovala agentura minulý pátek v Německu v prostředí blízkém vakuu. Test trval 975 sekund a jeho výsledek podle Neuenschwandera pro tým představoval „obrovskou úlevu“.

Podobná zkouška je jedním z nejkritičtějších bodů před startem - společně s testy na kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně a s testy hardwaru, píše Reuters.

Ariane 5 vynesla Webba

ESA v současné době pro vynesení nákladu do vesmíru používá raketu Ariane 5, která mimo jiné v závěru roku 2021 nesla vesmírný teleskop Jamese Webba.

Webbův teleskop objevil svou první exoplanetu

Věda a školy

V první polovině letošního roku podle plánů ESA odstartuje „pětka“ ještě dvakrát, v červnu pak agentura slíbila zveřejnit přesnější harmonogram pro Ariane 6.

„Krize nosných raket v Evropě“

Na vývoji Ariane 6 pracuje ESA od první poloviny předchozího desetiletí. První zkušební let plánovala na rok 2020 a následně opakovaně start odložila.

Nasazení rakety do provozu je přitom pro Evropu důležité kvůli přerušení spolupráce s Ruskem po ruské invazi na Ukrajinu a kvůli prosincovému selhání italské rakety Vega-C, připomíná Reuters.

„Nazvěme to pravým jménem: krize nosných raket v Evropě,“ řekl na tiskové konferenci Neuenschwander. Dodal také, že výsledek vyšetřování příčin neúspěchu mise rakety Vega-C plánuje příslušná komise zveřejnit v druhé polovině února.

Nová evropská raketa Vega při svém prvním komerčním letu selhala

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám