Hlavní obsah

Teleskop Jamese Webba se konečně vydal zkoumat historii vesmíru

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, v sobotu po mnoha odkladech konečně opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Po řadě odkladů raketa Ariane 5 s cenným a důležitým nákladem konečně odstartovala.

Článek

Zhruba ve 13:48 došlo k oddělení i druhého stupně a vesmírná observatoř, náklady na jejíž misi dosáhly deseti miliard dolarů (223 miliard korun), se usadí 1,5 milionu kilometrů daleko od Země, tedy téměř pětkrát dál, než je Měsíc.

Na místo ve druhém Lagrangeově bodu, kde se vyrovnávají gravitační vlivy Země a Slunce, poletí měsíc. Dalších pět měsíců pak potrvají přípravy a testy zařízení, než teleskop začne snímat kosmos.

NASA znovu odložila start Webbova teleskopu. Minimálně do soboty

Věda a školy

Webbův teleskop bude dosud největším a nejvýkonnějším vesmírným dalekohledem vypuštěným lidmi. Dohlédnout by měl do počátků existence našeho vesmíru, kdy se před 13,5 miliardy let formovaly první hvězdy a galaxie.

Podle NASA bude přímo pozorovat dosud neviděnou část prostoru a času. Zařízení je navrženo tak, aby „vidělo“ infračervené světlo, jež k nám v této podobě od nejvzdálenějších objektů nyní přichází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám