Hlavní obsah

Poradna: Výpověď v době pracovní neschopnosti

Je všeobecně známé, že zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze ze zákonem vymezených důvodů. Již méně zaměstnanců však ví, že jsou období, během kterých zaměstnavatel nemůže výpověď dát, a to ani v případě, že je dán zákonný výpovědní důvod. Zákoník práce totiž poskytuje zvláštní ochranu před výpovědí zaměstnancům, kteří se přechodně ocitli v obtížné životní situaci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Dostala jsem od zaměstnavatele vytýkací dopis, podle kterého dosahuji neuspokojivých pracovních výsledků. V současné době jsem navíc onemocněla a jsem v pracovní neschopnosti. Může mi zaměstnavatel dát v takové situaci výpověď?

Ochranná doba

V ochranné době nemůže dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď – výpověď daná v ochranné době je neplatná.

Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává a dojde k prodloužení pracovního poměru o zbývající část výpovědní doby. Zaměstnanec však může prohlásit, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

Doba trvání dočasné pracovní neschopnosti zaměstnance (pokud si ji zaměstnanec nepřivodil sám úmyslně nebo nevznikla-li jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance či zneužití návykových látek) představuje nejčastější případ ochranné doby.

Samotnou výzvu k odstranění neuspokojivých pracovních výsledků zaměstnavatel může zaměstnanci doručit i během trvání ochranné doby.

Kromě doby dočasné pracovní neschopnosti je zaměstnanec chráněn i v dalších případech – během těhotenství, mateřské nebo rodičovské dovolené, účasti na vojenském cvičení, při dlouhodobém uvolnění ze zaměstnání kvůli výkonu veřejné funkce nebo v případě, kdy je zaměstnanec pracující v noci uznán dočasně nezpůsobilým pro noční práci.

Výjimky z ochranné doby

Vzhledem k tomu, že zákaz výpovědi během pracovní neschopnosti by mohl být někdy pro zaměstnavatele příliš přísný, umožňuje se zaměstnavateli dát výpověď i práce neschopnému zaměstnanci, pokud:

  • dochází ke zrušení nebo přemístění zaměstnavatele (jeho části);
  • zaměstnanec porušil svoje povinností, pro které je možné s ním pracovní poměr ukončit.

Shrnutí případu

Ve vašem konkrétním případě vám zaměstnavatel za trvání dočasné pracovní neschopnosti nesmí dát výpověď z důvodu neuspokojivých pracovních výsledků. Pokud by zaměstnavatel tento zákaz nedodržel, výpověď by byla považována za neplatnou.

Samotnou výzvu k odstranění neuspokojivých pracovních výsledků však zaměstnavatel může zaměstnanci doručit i během trvání ochranné doby. Po skončení ochranné doby však musí zaměstnavatel dát zaměstnanci přiměřený čas na odstranění vytýkaných neuspokojivých výsledků – jinak by podaná výpověď byla opět neplatná.

Odpovídali Tomáš Neuvirt a David Smolař z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Nařízení práce přesčas o víkendu

V dnešní době je zaměstnanec, který nezůstal v práci déle, tedy přesčas, spíše výjimkou. Může však práci přesčas zaměstnavatel vždy nařídit, například i na...

Výběr článků

Načítám