Hlavní obsah

Plaga: Platy učitelů by mohly růst procentně, nikoli o pevnou částku

Praha

Základ platu učitelů by v příštím roce mohl růst o určité procento místo původně navrhovaného přidání všem stejně o 2700 korun. V pátek to po jednání se školskými odbory, zaměstnavateli a premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Zmínil případné navýšení tarifů o sedm až osm procent, i předseda vlády není příliš nakloněn pevné částce. Jenže odbory by chtěly vyšší procento.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr školství Robert Plaga, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík a premiér Andrej Babiš

Článek

Odbory požadují zvýšení základu platu o deset procent. Jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti. Zaměstnavatelé jejich požadavek podpořili.

„O deset procent navýšení tarifů není pro mě akceptovatelná výše. Dovedu si představit, že se můžeme bavit o tarifním navýšení o sedm až osm procent,” reagoval Plaga. Možnost procentního navýšení místo přidání pevné částky se podle něj do hry vrátila na žádost zaměstnavatelů z asociací škol.

Reforma financování škol nebude na úkor růstu platů učitelů, ujišťuje Plaga. Odbory nevěří

Věda a školy

Vláda počítá se zvýšením sumy na platy učitelů o deset procent, tedy o 11 miliard korun. Plaga dosud navrhoval, aby se tarify zvedly všem stejně o 2700 korun a zbývající čtvrtina peněz se využila na odměny. Podle odborů by toto přidávání ve srovnání s jejich požadavkem bylo výhodné pro 23 tisíc vyučujících v nižších platových třídách, kolem 142 200 pedagogů by dostalo méně.

„Procentní navýšení je nějakým způsobem ve hře. Musí se na tom domluvit vláda. Spoléháme na dobrou vůli, že přidání nebude jen nominální a promítne se do procent,” prohlásil po jednání předák školských odborů František Dobšík.

Podle Babiše není u učitelů rozpětí tabulkových platů tak velké jako u jiných profesí ve veřejné správě a službách a s odbory panuje shoda na tom, že část peněz musí zůstat na odměňování.

„Je úvaha o tom, jestli rozpětí mezi vyššími a nižšími třídami stojí za to, abychom ho řešili pevnou částkou, nebo radši procenty do tarifu. Jde teď o ten poměr,” uvedl Babiš. Dodal, že je příznivcem procentního přidání: „Myslím si, že asi bychom měli zůstat u těch procent.”

Plošné navýšení by prý nemotivovalo kvalitní učitele

Navýšení výdělků ve veřejném sektoru upravuje vládní nařízení, které připravilo ministerstvo práce. Babiš řekl, že vláda by měla záležitost příští týden uzavřít a o předpisu by měla jednat ve středu.

Zkušení učitelé čekají navíc 3000, ne 1750 korun, říká šéf školských odborů

Domácí

Podle ministra by se při plošném přidání o 2700 korun učitelům jejich tarify zvedly o 7,2 až 9,9 procenta. Víc by si přilepšili lidé bez praxe s nižší kvalifikací, zkušeným odborníkům by plat rostl procentně méně. Podle odborářů by plošné navýšení nemotivovalo dobré pedagogy a bylo by nižší, než učitelům vláda slibovala.

Při desetiprocentním zvýšení by se tarify upravily zhruba o 1360 až 4420 korun podle praxe a kvalifikace. Víc by dostali odborníci se zkušenostmi, méně začínající pracovníci s nižší odborností. Učitelům by se základ výdělku zvedl zhruba o 2860 až 3730 korun. Na odměny by zbyla asi pětina peněz, zmínili už dříve odboráři.

Odboráři a zástupci školských asociací se s premiérem setkali již minulý týden na konferenci o budoucnosti vzdělávání. Na akci bylo kolem 700 zástupců škol z celé země. Babiš navrhoval, aby sami na místě o návrzích na zvýšení platů hlasovali, která varianta je lepší. Někteří z ředitelů škol pak vystoupili a premiérovi řekli, že dávají přednost navýšení tarifů o deset procent, nikoli o pevnou částku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám