Hlavní obsah

Školské odbory hrozí stávkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školské odbory v pátek oznámily, že jsou připraveny vyhlásit jednodenní stávku, pokud by neuspěly s požadavkem na navýšení základu platu učitelů o deset procent od 1. ledna.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Článek

„Jsem zplnomocněn vyhlásit termín stávky, pokud nebudou respektovány naše požadavky. Vypořádání připomínek k návrhu nařízení vlády má být příští týden, podle toho se zařídíme. Buď termín vyhlásíme, nebo dojde k řešení, o něž usilujeme,“ řekl v pátek šéf odborů František Dobšík.

Odbory se bouří proti vládnímu záměru, aby se tarify zvedly všem pedagogům stejně bez ohledu na odpracované roky o 2700 korun a odměny o 900 korun. Usilují o to, aby do závazných tarifů šlo víc peněz, protože odměny ke kantorům v minulosti často nedoputovaly.

Plaga již dvakrát ustoupil

Ministr školství Robert Plaga (ANO) už dvakrát odborům ustoupil. Původně chtěl do tarifní i nadtarifní složky poslat po 1750 korunách, další variantou bylo rozložení 2250 a 1400 na úkor odměn. Odbory ale kromě posílení tarifů požadují procentuální navýšení mezd, aby zkušenější kantoři dostali víc.

Zkušení učitelé čekají navíc 3000, ne 1750 korun, říká šéf školských odborů

Domácí

O zlepšení podmínek výuky jednaly navíc v pátek s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ředitelky mateřských škol. Kritizovaly údajnou nekomunikativnost ministerstva školství, přetíženost ředitelek mateřinek a nevyváženost systému školek a dětských skupin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám