Hlavní obsah

Plaga navrhne zrušení povinné maturity z matematiky

Praha

Ministr školství Robert Plaga (ANO) se již definitivně rozhodl a navrhne vládě zrušení plánovaného zavedení povinné maturity z matematiky. Nechal upravit svůj návrh ze začátku roku, který počítal se sjednocením termínu zavedení této zkoušky v různých typech škol na jaro 2022. Návrh šéfa školského resortu počítá i s přesunutím ústních a písemných částí maturit z jazyků ze státní úrovně zpět do škol.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Navržení zrušení povinné maturity z matematiky vyplývá z vládního materiálu, který má k dispozici ČTK. Kabinet by se tím měl zabývat na některém z příštích jednání.

Plaga již v srpnu uvedl, že se bude snažit zachovat u státních maturit možnost volby mezi povinnou maturitou z matematiky, nebo z cizího jazyka. Analýza organizátora státních maturit Cermatu podle něj ukázala, že žáci předmětu nerozumějí a neumějí jej používat v praxi.

Zvrat. Plaga chce výrazně oddálit povinnou maturitu z matematiky

Věda a školy

Podle ministra je tak třeba nejdřív zlepšit kvalitu výuky matematiky a až potom případně uvažovat o zavedení povinné zkoušky.

Zatím stále platná norma počítá se zavedením povinné maturity ze tří předmětů, tedy češtiny, cizího jazyka i matematiky, na gymnáziích a lyceích od jara 2021. Ve svém původním návrhu z konce února chtělo ministerstvo sladit tento termín s většinou ostatních maturitních oborů na jaro 2022.

Na jaře přišli Piráti s poslaneckou iniciativou, ve které navrhli zachování možnosti volby mezi matematikou a cizím jazykem. Souhlasila i ODS. Vláda se k tomu v létě postavila neutrálně. Tehdy se zdálo, že změnu nepůjde prosadit a povinná matematika se opravdu spustí.

Maturanti zastavili propad, měli víc času. U přijímaček byly nejlepší děti v Praze

Věda a školy

V současnosti dělají všichni maturanti státní zkoušku z češtiny a vedle ní si většina vybírá cizí jazyk. Matematiku si letos na jaře zvolila zhruba pětina maturantů a neuspělo 15,5 procenta z nich. Bylo to o 6,3 procentního bodu méně než loni. V předešlých letech neúspěšnost v matematice naopak stoupala. Z matematiky se píše test, u jazyků jsou navíc slohy a ústní zkoušky.

Proti středoškoláci a zaměstnavatelé, pro ředitelé

Zrušení povinné maturity z matematiky dlouhodobě požaduje Česká středoškolská unie (ČSU), která tento pátek chystá v Praze protest středoškoláků.

Středoškoláci chystají demonstraci proti povinné maturitě z matematiky

Věda a školy

Podobný názor má také Unie školských asociací CZESHA, Agrární komora s ministerstvem zemědělství a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Naopak proti změně plánovaného zavedení povinné maturity z matematiky se vyslovila Asociace ředitelů gymnázií.

Hodnocení maturit částečně zpět školám

Předloha počítá také s přesunutím ústních a písemných částí maturit z jazyků ze státní úrovně zpět do škol. Od jara 2021 by se tak podle návrhu ministerstva měla státní maturita omezit pouze na didaktické testy. I o tom se již uvažovalo dříve. Způsob a obsah vzdělávání je totiž podle MŠMT čím dál různorodější a jednotné zadání centrálních maturit s tím není v souladu.

Od roku 2021 by se měla státní maturita omezit na didaktické testy

Věda a školy

S tím nesouhlasí odbory a Asociace ředitelů gymnázií. Podle nich je navrhovaná úprava nekoncepční a povede ke snížení objektivnosti hodnocení. Názory odborníků nejsou jednotné, Společnost učitelů jazyka a literatury přesun části zkoušek do škol uvítala, naopak Asociace metodiků cizího jazyka se postavila proti.

Změny v zákoně by podle podkladů ministerstva měly vést k přesunu zhruba 18,6 milionu korun ročně z rozpočtu pro Cermat zejména na odměňování učitelů, kteří ve středních školách opravují závěrečné zkoušky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám