Hlavní obsah

Exploze osm minut po startu. Druhý testovací let Muskovy rakety Starship nevyšel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boca Chica
Aktualizováno

Z kosmodromu v Boca Chica v americkém Texasu v sobotu ve 14:03 SEČ odstartoval ke druhému testovacímu letu dosud největší dopravní systém Starship společnosti SpaceX. Osm minut po startu explodoval nosný stupeň, který měl sestoupit do Mexického zálivu. Chvíli poté podle agentury AFP explodovala i samotná kosmická loď.

Druhý start rakety StarshipVideo: Reuters

 
Článek

V plánu bylo zhruba za 90 minut obletět téměř celou Zemi do oblasti severně od Havajských ostrovů, kde měla kosmická loď Starship dopadnout do Tichého oceánu.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Loď Starship nové generace společnosti SpaceX chvíli po startu

Kosmická loď se úspěšně oddělila od nosné rakety Super Heavy, která však místo vertikálního sestupu do vod Mexického zálivu explodovala. Starship úspěšně zažehla vlastní raketové motory a poprvé dosáhla hranice vesmíru, společnost s ní ale pak ztratila kontakt. Předpokládalo, že rovněž vybuchla, což se později i potvrdilo.

„Ztratili jsme data z druhého stupně… myslíme si, že jsme možná přišli o druhý stupeň,“ citovala agentura Reuters moderátora livestreamu na stránkách SpaceX Johna Inspruckera.

Na videu z přímého přenosu je odpočítávání startu započato v 17:50. Po osmi minutách je vidět vzdálená exploze.

K Měsíci i Marsu

Podle SpaceX by měla raketa do budoucna unést až 100 lidí, případně velké množství nákladu a vybavení. Nosná raketa a vlastní kosmické plavidlo dohromady měří 121 metrů, což je zhruba dvojnásobek pražské Petřínské rozhledny.

Cílem těchto plavidel pak má být Mars, americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nicméně chce upravený Starship využít i pro plánovanou cestu dvou astronautů na povrch Měsíce, a to pro jejich přistání.

První testovací let skončil letos v dubnu explozí čtyři minuty po startu.

„Čtyři minuty po startu došlo k vynucenému zničení rakety. Nedošlo k oddělení Starshipu od Super Heavy. Ačkoli to vypadá na úplný nezdar, tak tomu tak není. Sestava letěla úplně poprvé. Překonala jeden z kritických okamžiků, max Q (bod, kdy atmosférický let kosmické rakety dosáhne maximálního dynamického tlaku – pozn. red.), i když s výpadkem několika motorů Raptor. I na tom se mají týmy co přiučit. Těšme se tak na další testovací starty,“ shrnul tehdy na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Největší raketa Starship po startu explodovala

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám