Hlavní obsah

Nová japonská raketa opět selhala, tak ji zničili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsku se v úterý opět nepodařilo vyslat do vesmíru novou raketu H3. Na rozdíl od únorového pokusu sice raketa alespoň odstartovala z kosmodromu Tanegašima, ale když se nezažehl její druhý stupeň, nechalo ji řídicí středisko na dálku zničit. Ztracen tak je i družicový náklad.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Japonsku se nepodařilo vyslat do vesmíru novou raketu H3, tak ji zničiloVideo: Reuters

 
Článek

Nosná raketa odstartovala v úterý 7. března ve 2:37 SEČ. Tím ale radost skončila.

Podle agentury Reuters měla 57 metrů dlouhá raketa vynést do kosmu satelit ALOS 3 určený ke zlepšení reakce na přírodní katastrofy a vybavený navíc experimentálním infračerveným senzorem pro detekci severokorejských balistických raket.

Řídicí pozemní středisko konkrétně vydalo podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze povel k destrukci druhého stupně nosné rakety H3 - včetně družice ALOS 3. „Mise je tak definitivně neúspěšná,“ konstatoval Václavík na Twitteru.

Na ISS dorazili čtyři noví astronauti

Věda a školy

Japonská vesmírná agentura JAXA v tiskovém prohlášení potvrdila ztrátu mise a vyslání povelu k destrukci druhého stupně a nákladu ve 2:52 SEČ.

„Ukázalo se, že raketa nemůže dokončit svou misi, a proto byl vyslán příkaz k destrukci,“ uvedl k selhání rakety komentátor živě přenášeného startu z JAXA. „Co se tedy stalo? To budeme muset zjistit prozkoumáním všech dat,“ poznamenal.

Značný dopad na japonský vesmírný program

Při únorovém pokusu Japonsko start rakety zrušilo, protože se jí při odpočítávání nezažehly urychlovací motory. Nynější selhání je ale podle odborníka z Ósacké univerzity Hirotaky Watanabeho, kterého cituje Reuters, ještě výrazně závažnější a bude mít značný dopad na budoucnost japonského kosmického programu.

Nová japonská raketa H3 nezvládla odstartovat

Věda a školy

Raketa H3 měla nahradit rakety H-2A, které budou v průběhu příštích několika roků po více než dvacetileté službě vyřazeny. Původně se předpokládalo, že bude vyslána do kosmu již v roce 2020, vývoj motorů ale nabral zpoždění.

Průzkum vesmíru by neměl pokračovat v „tradici kolonialismu“, nabádají experti

Věda a školy

Podle Reuters by raketa H3, která je výrazně levnější než její předchůdkyně (její motor např. obsahuje části vytisknuté pomocí 3D tiskárny – pozn. red.), měla být v budoucnu využívána nejen k dopravě satelitů na oběžnou dráhu kolem Země, ale také k dodávkám zásob na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Pozdější varianty této japonské rakety by mohly rovněž dopravovat náklady na stanici Gateway, kterou chce americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zřídit u Měsíce.

Jihokorejská lunární sonda už pracuje. Zachytila východ Země nad Měsícem

Věda a školy

NASA vyzvedla modul Orion z oceánu, budou ho zkoumat technici

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám