Hlavní obsah

Jihokorejská lunární sonda už pracuje. Zachytila východ Země nad Měsícem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Východ Země nad měsíční krajinou a další pozoruhodné černobílé snímky naší planety a její přirozené družice již zachytila první jihokorejská lunární sonda, která od loňského prosince krouží kolem Měsíce. Informovala o tom americká zpravodajská stanice CNN.

Foto: AFP PHOTO / The Korea Aerospace Research Institute, Profimedia.cz

Černobílý snímek měsíčního povrchu a Země pořízený jihokorejskou orbitální sondou Danuri

Článek

Sondu Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), známou též jako Danuri, loni v srpnu vynesla do vesmíru raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Na cílovou oběžnou dráhu kolem Měsíce se dostala 27. prosince.

Na lunární orbitě, ve vzdálenosti zhruba 100 kilometrů od měsíčního povrchu, zůstane 11 měsíců.

Data i pro NASA

Získaná data využije mj. americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) k průzkumu měsíční krajiny v rámci plánovaných misí programu Artemis. Jeho cílem je do konce roku 2024 přistát s posádkou na jižním pólu Měsíce.

„Užít si Měsíc“. Na lunární orbitě se uvelebuje jihokorejská sonda

Věda a školy

Snímky ze sondy by mohly pomoci při výběru míst pro přistání nebo při mapování lunárních zdrojů, jako je voda. Sonda povrch zkoumá pomocí šesti přístrojů, kromě kamery s vysokým rozlišením nese i zařízení pro analýzu povrchových částic nebo pro měření magnetického pole Měsíce.

Hlavním cílem Danuri je podle CNN pořídit snímky trvale zastíněných oblastí v blízkosti měsíčních pólů.

Sonda při své práci z lunární oběžné dráhy například zachytila na přelomu roku „východ Země“ spolu s krátery posetým Měsícem. Při samotné cestě k přirozené družici vyfotila naši planetu samotnou a od září každý den zaznamenávala obíhání Měsíce kolem Země.

Jižní Korea v posledních letech urychluje svůj vesmírný program. Kupříkladu loni v červnu se jí poprvé podařilo dopravit raketou vlastní výroby na oběžnou dráhu kolem Země satelit.

Jižní Korea poprvé dopravila na orbitu družici raketou vlastní výroby

Věda a školy

Neohlášený start jihokorejské rakety na tuhé palivo vyvolal obavy z UFO

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám