Hlavní obsah

Nemocným svitla nová naděje. Vědci mají průlomový krevní test

Právo, CNN, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci vyvinuli krevní test a nový bodovací systém, který může pomoci lékařům předpovědět, kterým pacientům s covidem-19 hrozí závažný průběh onemocnění.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve studii odborníci provedli krevní testy na 80 pacientech s koronavirem a poté měřili hladiny dvou různých cytokinů – IL-6 a IL-10 – „poslů“ imunitního systému.

Bavorsko chce zavést povinné testování pendlerů z Česka a Rakouska

Evropa

Důležitá je rovnováha

„IL-6 ovlivňuje imunitní systém prozánětlivě, zatímco IL-10 se snaží zánět potlačit,“ vysvětlil Matt Exline, specialista na plicní a kritickou péči na Ohijské státní univerzitě.

Když tělo bojuje s infekcí, snaží se najít jakousi rovnováhu mezi IL-6 a IL-10. Pokud je úroveň některého z těchto cytokinů příliš vysoká nebo příliš nízká, je to špatné. Studie zjistila zvýšenou koncentraci IL-6 u lidí s těžkým průběhem covidu-19.

Odmítači plošného testování na Slovensku půjdou rovnou na 10 dní do karantény

Koronavirus

„Proto krevní test, který ukazuje ztrátu rovnováhy mezi prozánětlivými a protizánětlivými mediátory, naznačuje, že u pacienta je větší riziko vzniku závažné infekce,“ upozorňuje Exline.

Reklama

Výběr článků

Načítám