Hlavní obsah

V Antarktidě natočili vzácnou žebrovku vejčitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebrovka vejčitá (Beroe cucumis), jeden ze vzácných mořských tvorů, byl pozorován u pobřeží ostrova Horseshoe v Antarktidě. S odkazem na informace od turecké agentury Anadolu to uvedla agentura Reuters, která zprostředkovala i video.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Antarktidy natočili vzácnou žebrovku vejčitouVideo: Reuters

 
Článek

Záběry pořídil reportér agentury Anadolu, který v oblasti snímal mj. i tučňáky. Doprovázel tým turecké národní antarktické vědecké expedice.

Návrat vědců z Antarktidy byl náročnou, ale rychlou logistickou operací

Věda a školy

Podle výzkumu tureckého biologa Alpaslana Kary, který je odborníkem na mořský život, nebyl tento tvor – žebrovka – nikdy předtím pozorován až takto na jihu naší planety. Relativně poblíž Antarktidy už sice podle něj zdokumentován byl, ale výrazně severněji než nyní.

Až do hloubky 4000 m

„Žebrovka vejčitá se může v důsledku globálního oteplování do roku 2050 rozšířit do dalších – a nyní chladnějších – částí Antarktidy, které zatím nejsou pro tento druh vhodné,“ doplnil Kara.

Výprava do Atakamského příkopu objevila nové organismy

Věda a školy

Žebrovka vejčitá je až 15centimetrový živočich, který se dokáže potopit do hloubky kolem 4000 metrů a produkovat světlo, tzv. bioluminiscenci.

Vědci objasňují, proč Antarktida i Arktida zažívají současně vlny veder

Věda a školy

Tato žebrovka je rozšířena v zásadě celosvětově, ale zejména v oblastech severního Atlantiku.

Žebrovky je třída primitivních mořských živočichů podobných žahavcům, z kmene žebernatek. Na rozdíl od tykadlovek nemají dlouhé lapavé pásy, lepivé buňky, které se soustředí kolem úst. Jsou aktivní lovci, plavou díky stahům těla. Nejznámějším druhem je právě žebrovka vejčitá (Beroe cucumis).

Reklama

Výběr článků

Načítám