Hlavní obsah

Návrat vědců z Antarktidy byl náročnou, ale rychlou logistickou operací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Návrat letošní vědecké expedice brněnské Masarykovy univerzity z Antarktidy zkomplikovala pandemie koronaviru a částečně i válka na Ukrajině. I přes vynucené změny v logistice se nakonec podařilo dostat všechny členy výpravy zpět do Evropy během čtyř dnů.

Foto: Masarykova univerzita

Polární stanice G. J. Mendela

Článek

„Naštěstí všechny improvizované změny přesunu proběhly na výbornou, a tak se letošní výprava může pochlubit jedním z nejrychlejších návratových časů,” libuje si vedoucí expedice Filip Hrbáček.

83denní expedice

Stanici Gregora Johanna Mendela má univerzita 15 let na ostrově Jamese Rosse. Letošní expedice trvala 83 dní, což je déle než obvykle.

„Loď chilského námořnictva, která měla výpravu vyzvedávat, kvůli covidu v posádce nevyplula, a celou logistiku tak bylo potřeba okamžitě přeplánovat,” ozřejmil Daniel Nývlt, vedoucí Českého antarktického výzkumného programu.

Mendelova polární stanice už v Antarktidě funguje 15 let

Věda a školy

Vojenské námořnictvo Chile nakonec zajistilo náhradní plavidlo pro přibližně dvousetkilometrový přesun expedice z ostrova Jamese Rosse na ostrov Krále Jiřího. O ubytování se postaral antarktický program Uruguaye.

„Za normálních okolností bychom se o pomoc s ubytováním pravděpodobně obrátili na ruskou stanici Bellingshausen, která stojí nejblíže přístavu i letišti, avšak s ohledem na světovou situaci jsme byli velice rádi, že nám pomohla Uruguay,” popsal Nývlt.

Po 107 letech byl konečně nalezen vrak lodi Endurance polárníka Shackletona

Věda a školy

Překonání Drakeova průlivu umožnil turecký antarktický program. „Pokud by celý svět fungoval tak skvěle jako mezinárodní spolupráce v Antarktidě, bylo by lidstvu mnohem lépe,” poznamenal manažer Českého antarktického výzkumného programu Pavel Kapler.

Reklama

Výběr článků

Načítám