Hlavní obsah

Výprava do Atakamského příkopu objevila nové organismy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědecká výprava do Atakamského příkopu, který leží u chilského a peruánského pobřeží, objevila nové organismy a bakterie. Objevy vzbuzují nové otázky, řekl agentuře AFP šéf mise Osvaldo Ulloa z univerzity v chilském městě Concepción. Výzkumníci chtějí do příkopu nainstalovat senzory, které by pomáhaly sledovat seismickou činnost. Jiná studie zase nedávno představila, jak chobotnice zabydlují lidské odpadky.

Foto: AFP PHOTO / CALADAN OCEANIC - IMO / MATIAS PIZARRO, Profimedia.cz

Chilský vědec Osvaldo Ulloa (vpravo) a americký průzkumník Victor Vescovo poté, co se v lednu dostali do hlubokého Atakamského příkopu

Článek

„Dostali jsme člověka do příkopu, kde předtím žádný člověk nebyl,“ konstatoval Ulloa. V některých místech příkop dosahuje hloubky až 8000 metrů a jeho délka činí zhruba 5900 kilometrů.

Výprava pojmenovaná Atacama Hadal, které se zúčastnil i Ulloův kolega Ruben Escribano a známý americký výzkumník a bývalý námořní důstojník Victor Vescovo, se v lednu zaměřila na část u severního pobřeží v Chile. Nyní se o tom objevily podrobnější informace.

Ponorka se potopila na dno Mariánského příkopu - i tam našla igelitové sáčky

Věda a školy

Badatelé sestoupili na dno příkopu ve speciální ponorce Limiting Factor, která byla vybavena silnými LED reflektory. „V hloubce pod 100 metrů totiž není světlo,“ poznamenal Ulloa.

Peruánsko-chilský příkop, známý též právě jako Atakamský příkop, se nachází na východě Tichého oceánu okolo 160 km od pobřeží Peru a Chile. Je to nejdelší a devátý nejhlubší oceánský příkop na světě. Dosahuje maximální hloubky pod mořskou hladinou 8065 metrů a je zhruba 5900 km dlouhý. Jeho průměrná šířka je 64 kilometrů a pokrývá území o rozloze 590 000 čtverečních km. Peruánsko-chilský příkop je oblastí s častým výskytem zemětřesení a podmořské sopečné činnosti.

„Mořské okurky“

Díky výpravě vědci objevili nové organismy. „Viděli jsme druh průsvitných a želatinových sumýšů neboli tzv. mořských okurek, které jsme dosud nezaznamenali,“ popsal Ulloa.

„Mořské okurky” na dně Atakamského příkopu.

Dvanáctidenní výprava rovněž objevila bakterie s dosud nepopsanou vnitřní strukturou, připomněl web Science Alert.

Více otázek než odpovědí

Nové objevy podle Ulloy přináší více otázek než odpovědí. Podle něj bude zřejmě nutné výpravu do Atakamského příkopu zopakovat. Expedice ale podle jeho slov potvrdila předchozí závěr, že „čím je větší hloubka, tím je nižší rozmanitost a počet organismů“.

Výzkumníci natočili nejhlouběji položený vrak na světě, je 6,5 km pod hladinou

Koktejl

V druhé polovině letošního roku by vědci do příkopu také rádi umístili senzory, které budou sledovat pohyb Jihoamerické tektonické desky a desky Nazca. Tyto technologie se dosud používají pouze na souši.

„Senzory nám umožní se dozvědět, v jaké oblasti nedochází k zemětřesením, nebo kde se hromadí energie, což by nám mohlo pomoci odhadnout, kde vznikne příští zemětřesení,“ vysvětlil pro agenturu Ulloa s tím, že projekt vyvolává značný zájem mezinárodní vědecké komunity.

Hlubokomořské chobotnice zabydlují lidské odpadky

Za zmínku ještě stojí také jiná mořská studie. „Co je pro člověka odpad, to je pro chobotnici poklad“ – i tak by se dal shrnout výsledek výzkumu skupiny vědců z Itálie a Brazílie, kteří chtěli zjistit, jak se chobotnice staví k odpadkům, které končí na mořském dně.

Biologové natočili vzácnou chobotnici se zářivě barevnými chapadly

Koktejl

Potápěči už roky pořizují po celém světě snímky a nahrávky hlavonožců, kteří se schovávají v prázdných lahvích či nosí na hlavě polovinu vyhozené kokosové skořápky. Nicméně vědci se tomuto jevu zatím příliš nevěnovali. Proto se nyní vědecký tým rozhodl shromáždit 261 podobných záběrů – a zjistit, co přesně chobotnice s lidskými odpadky dělají, napsal server The Huffington Post.

„Tyto hlubokomořské záznamy jsou nesmírně zajímavé, protože dokonce i ve velkých hloubkách se tito tvorové setkávají s odpadky,“ uvedla Maira Proiettiová z Federální univerzity v brazilském Rio Grande listu The Guardian.

Primárním způsobem, jak chobotnice využívají odpadky, je vytvoření příbytku. Chobotnice zabydlují skleněné lahve všech tvarů, které jsou jejich primární volbou; po nich následují plastové a nakonec kovové nádoby.

Afriku zaplavuje plastový odpad. Vytváří ale i pracovní místa

Věda a školy

Menší kousky odpadků také používají dalšími způsoby. Předměty, jako jsou kovová a plastová víčka či zátky, kousky skla a plastů, kovové lžičky a úlomky kokosových skořápek jim slouží jako maskování. Větší předměty, např. plechovky, igelitové pytle, a dokonce kus surfingového prkna, jim slouží jako pomůcky, jak se ukrýt mezi kameny.

Podobná vynalézavost dokazuje inteligenci a extrémní schopnost adaptace hlavonožců. Odvrácenou stranou výzkumu je možnost, že chobotnice využívají lidské odpadky proto, že se tenčí zásoba dostupných mušlí. Některé lidské odpadky pro ně navíc mohou být vysloveně nebezpečné či škodlivé – jako třeba úlomky skla nebo autobaterie, kterou zabydlela jedna z chobotnic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám