Hlavní obsah

NASA zveřejnila první zvuky z Marsu

Americká vesmírná agentura NASA ukázala část videozáznamu z přistání robotické sondy Perseverance (Vytrvalost) na povrchu Marsu, ke kterému došlo minulý týden. Jedná se o první záběry pořízené z měkkého přistání na rudé planetě. Kosmický úřad navíc zveřejnil i první zvukový záznam pořízený na povrchu Marsu, upozornila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA zveřejnila první záběry z přistání roveru Perseverance na MarsuVideo: Reuters

 
Článek

Vozítko ve čtvrtek 18. února bezpečně dosedlo do oblasti marsovského kráteru Jezero, kde bude hledat stopy dávného mikrobiálního života na rudé planetě.

Na videozáznamu jsou záběry pořízené z různých kamer umístěných na vozítku, natočeny byly poté, co sonda vstoupila do atmosféry Marsu.

Americký robot přistál na Marsu a poslal první snímky

Věda a školy

Nejprve je vidět rozevření padáku a následně přibližující se povrch planety. Nakonec lze spatřit rover, který sestupná sekce přistávacího zařízení spouští na třech lanech a po dosednutí průzkumného vozítka odlétá do bezpečné vzdálenosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda zachytila přistání na Marsu.Video: Reuters

Ze samotného přistávání není k dispozici žádný zvukový záznam, NASA však uveřejnila krátkou audionahrávku, kterou zařízení Perseverance pořídilo po přistání.

Je na ní slyšet vysoký zvuk, který vydávají přístroje na roveru, v pozadí jsou však patrné závany větru na povrchu naší sousední planety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Filtrovaný a autentický zvuk z Marsu zachycený roverem Perseverance.Video: NASA, AP

V první polovině audia/videa, které zprostředkovala agentura AP, je zvuk filtrován, aby byly zvuky větru z Marsu slyšitelnější. Ve druhé polovině nahrávky jsou autentické zvuky, které aparát zachytil – a dominují tam právě zvuky ze samotného roveru.

Přípravy budoucích výprav lidí na Mars

Úkolem vozítka je nejen pátrat po stopách mikrobiálního života v dávné minulosti, ale také plnit úkoly spojené s přípravou budoucích výprav lidí na Mars. Bude zároveň sbírat vzorky, které by měly být některou z pozdějších misí dopraveny na naši planetu.

NASA zveřejnila první barevné fotky Marsu

Věda a školy

Přelomová mise zatím probíhá podle plánu. Po přistání vozítka na povrchu, které vždy patří k těm nejdramatičtějším součástem mise, robot Perseverance již o víkendu zaslal na Zemi též první barevné snímky rudé planety.

Foto: NASA

Fotka vozítka po přistání. Velké kolo vozítka zachytila jedna z kamer s barevným rozlišením.

Rovněž už víme, že se mu podařilo dovézt s sebou neporušený průzkumný vrtulník Ingenuity (Vynalézavost).

Foto: NASA

Vozítko Perseverance s sebou přivezlo i průzkumný vrtulník Ingenuity.

Trvání mise roveru je plánováno na jeden marsovský rok, který trvá zhruba dvakrát tak dlouho jako rok pozemský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám