Hlavní obsah

NASA chystá sondu Psyche. V srpnu ji vyšle ke kovové planetce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asteroid jménem (16) Psyche obíhající kolem Slunce mezi Marsem a Jupiterem může mít v příštích letech svého prvního návštěvníka ze Země. Inženýři z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) totiž připravují kosmickou loď Psyche pojmenovanou podle planetky a určenou k jejímu průzkumu. Těleso má být bohaté na přítomnost kovů.

BEZ KOMENTÁŘE: NASA chystá sondu Psyche, kterou vyšle na kovový asteroidVideo: AP

 
Článek

Půjde o první výzkumnou misi k asteroidu složenému primárně z kovů místo ledu a kamení, připomíná agentura AP.

Pracovníci Laboratoře tryskového pohonu (JPL) NASA v kalifornské Pasadeně podrobují bezpilotního robotického průzkumníka závěrečným testům před plánovaným startem mise.

První analýzy vzorků z planetky Ryugu: V žádné laboratoři zřejmě nebyl starší materiál

Věda a školy

Meziplanetární sondu má letos v srpnu z kosmodromu na floridském mysu Canaveral vyslat do vesmíru nosná raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska.

Sonda má v následujícím roce minout Mars a od roku 2026, až dorazí k cíli, strávit 21 měsíců obíháním kolem planetky, aby studovala její vlastnosti. Konkrétně má změřit její magnetické pole, pořídit snímky či analyzovat neutrony a gama paprsky. Podle NASA to může pomoci i lépe objasnit vznik planet.

Dalekohled zachytil 42 největších planetek hlavního pásu Sluneční soustavy

Věda a školy

„Psyche je opravdu neuvěřitelné vesmírné plavidlo. Pomůže nám provést zásadní průzkum,“ prohlásil podle agentury AP projektový manažer mise Psyche Henry Stone. „Dostaneme se k asteroidu, který ještě nikdy nebyl navštíven,“ dodal.

„Pracoval jsem na tom devět let, nejprve to byl jen koncept na tabuli. Je úžasné, jak blízko už jsme k tomu, abychom to zvládli,“ poznamenal projektový a systémový inženýr David Y. Oh.

Možná jádro bývalé planety

Jak jsme informovali např. již předloni, velký asteroid o průměru asi 225 kilometrů, nejspíš jádro zaniklé planety, skrývá takové množství kovů, hlavně železa, niklu a zlata, že jejich cena převyšuje hodnotu světové ekonomiky, soudil tehdy časopis Forbes.

NASA chystá robota na asteroid s kovy v ceně ekonomiky světa

Věda a školy

(16) Psyche je velká planetka hlavního pásu asteroidů, jejíž průměr činí přes 200 kilometrů, podle NASA cca 225 km. Jde o největší planetku typu M, je to tedy kovová planetka. Objevil ji 17. března 1852 Annibale de Gasparis v italské Neapoli. Asteroid je pojmenován po řecké nymfě Psyché.

Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU

Ilustrace cíle mise: asteroidu Psyche

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám