Hlavní obsah

Elektra má tři malé měsíce. Jako zatím první planetka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronomové mají ve svých katalozích přes 500 tisíc planetek. Odhadují však, že v naší Sluneční soustavě těchto objektů obíhá kolem Slunce něco mezi 1–2 miliony. U méně než jednoho promile (459) objevených planetek jsme zatím pozorovali alespoň jeden malý měsíc, 14 planetek má dva měsíce a planetka Elektra je zatím jediné těleso tohoto druhu, u něhož vědci objevili dokonce měsíce tři, informoval server Phys.org.

Foto: ESO/Berdeu et al., Yang et al.

Donedávna byly známy jen dva měsíce obíhající Elektru (jejich oběžné dráhy jsou znázorněny oranžově a zeleně). Letos vědci odhalili nový měsíc obíhající planetku (jeho orbita je modře). Objev učinil Elektru prvním známým čtyřčlenným systémem planetek.

Článek

Odhalit třetí měsíc u Elektry se podařilo díky třem francouzským astronomům, kteří pracují v různých vědeckých institucích ve Francii a v Thajsku.

Anthony Berdeu, Maud Langlois a Frédéric Vachier ve svém lednovém článku publikovaném v časopise Astronomy and Astrophysics podrobně popsali, jak objevili třetí měsíc obíhající kolem planetky Elektra. Také zjistili některé jeho vlastnosti.

Za planetky (asteroidy) obvykle považujeme vesmírná tělesa, která mají více než 100 metrů v průměru a zároveň jsou menší než planety nebo trpasličí planety. Největší planetky naší Sluneční soustavy mají průměr o velikosti několika stovek kilometrů.

Planetku Elektra objevil již v roce 1873 astronom Christian Peters, který působil v americkém New Yorku. Pojmenována byla podle Elektry, mstitelky z řecké mytologie.

260kilometrový „arašíd” v hlavním pásu asteroidů

Pohybuje se v oblasti tzv. hlavního pásu planetek obíhajících mezi drahami Marsu a Jupiteru, má nepravidelný tvar a je přibližně 260 kilometrů dlouhá. Její tvar je přibližně podobný arašídu, zřejmě jde o výsledek sloučení dvou menších těles někdy na počátku historie Sluneční soustavy.

Trpasličí planeta Ceres? Slaný vodní svět, tvrdí vědci

Věda a školy

Předpokládá se, že její složení je mezi planetkami relativně vzácné – je podobné trpasličí planetě Ceres (tu si můžeme představit jako trochu „přerostlou” planetku).

Na jejím povrchu by se tak měly podle spektrální analýzy hojně vyskytovat uhlíkaté materiály či organické sloučeniny, také jsou zde patrné změny vyvolané působením vody.

„Čtyřnásobná planetka”

V roce 2003 vědci objevili její první doprovodný měsíc, roku 2014 byl nalezen její druhý souputník. A na začátku tohoto roku byl tedy objeven třetí měsíc obíhající kolem Elektry. Někdy se takové planetce, kolem níž obíhají tři měsíce, říká „čtyřnásobný planetkový systém” nebo „čtyřnásobná planetka”. A takový systém známe v současnosti opravdu jen jeden.

Dalekohled zachytil 42 největších planetek hlavního pásu Sluneční soustavy

Věda a školy

První objevený měsíc, který byl pojmenován S/2003 (130) 1, má průměr šest kilometrů a obíhá kolem Elektry v průměrné vzdálenosti přibližně 1300 kilometrů, a to jednou za více než pět dní.

Druhý měsíc, označený jako S/2014 (130) 1, je mnohem menší, s průměrem pouhé dva kilometry, a obíhá na eliptické dráze mnohem blíže k Elektře (cca 500 km), oběhne ji jednou za 29 hodin. Jejich spektra ukazují na podobnou stavbu, jakou má Elektra, což by naznačovalo, že jde pravděpodobně o úlomky dané planetky vzešlé z nějaké kolize.

Robotická „vážka“ NASA se v roce 2034 proletí nad řekami měsíce Titan

Věda a školy

A třetí měsíc byl pojmenován S/2014 (130) 2. Je menší než ostatní dva měsíce – s průměrem pouhých 1,6 kilometru. Jeho oběžná dráha je kruhovitější a nachází se ještě blíže k Elektře než druhý měsíc (cca 350 km). Oběhne ji jednou za asi 16 hodin.

Těsná blízkost třetího měsíce k Elektře způsobuje, že jeho dráha podléhá poruchám vyvolaným nepravidelnostmi „arašídového” tvaru Elektry (260 x 205 x 164 km). Má také neobvykle velký sklon (38 stupňů) k Elektřině rotační ose. Je zhruba 15 000krát méně jasný než mateřská planetka Elektra, což ukazuje, jak obtížné bylo „vydolovat” jeho existenci z pozorovacích dat.

Ze starších dat

Astronomové totiž objev třetího měsíce Elektry neuskutečnili díky zbrusu novému pozorování. Naopak na něj narazili při studiu archivních dat získaných z předchozího výzkumného úsilí v roce 2014, které se opíralo mj. o pozorování s využitím unikátního přístroje Very Large Telescope (VLT).

Vědci objevili jednu z nejlehčích exoplanet. Rok na ní trvá osm hodin

Věda a školy

VLT je spřažená soustava čtyř dalekohledů o průměru 8,2 metru, která je umístěná v severním Chile na hoře Cerro Paranal. Tamní observatoř spravuje mezivládní organizace Evropská jižní observatoř (ESO). Příslušné dalekohledy mají tzv. adaptivní optický systém, který umožňuje korigovat nedokonalosti či kazy obrazu způsobené zemskou atmosférou.

První analýzy vzorků z planetky Ryugu: V žádné laboratoři zřejmě nebyl starší materiál

Věda a školy

Vědci analyzovali data se zaměřením na pozorování Elektry a jejího okolí, načež tato data zpracovali softwarovým systémem pro redukci šumu. Výsledek ještě zlepšili pomocí algoritmu, který odstranil i tzv. světelné halo obklopující dotyčné objekty, zejména halo Elektry.

Tak bylo možné odhalit, že kolem planetky obíhá ještě třetí měsíc, který do té doby nikdo neviděl.

Reklama

Související články

Astronomové spatřili osud Sluneční soustavy

Astronomové objevili 6500 světelných let vzdálený hvězdný systém s planetami, který připomíná svými hlavními rysy konečné stadium vývoje naší Sluneční...

Výběr článků

Načítám