Hlavní obsah

Na projektech Evropské kosmické agentury se podílejí desítky firem i vědců z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České firmy, výzkumná a akademická pracoviště se podílely nebo stále podílejí na více než 600 projektech Evropské kosmické agentury (ESA), která se zaměřuje na spolupráci členů na vesmírných misích, nosných raketách či výzkumu. Více než 60 českých firem je přímo zapojených do projektů ESA, desítky dalších mají roli dodavatelů. Letos uplynulo od vstupu ČR do ESA 15 let.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Model české družice QUVIK (Quick Ultra-Violet Kilonovae Surveyor) v měřítku 1:3, která byla představena na tiskové konferenci Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (29. června 2023).

Článek

Jak připomnělo ministerstvo dopravy v pondělní tiskové zprávě, s ESA spolupracuje přes 20 českých akademických pracovišť a center zaměřených na výzkum vesmíru.

„České firmy a akademická pracoviště dobře zúročily vstup ČR do ESA. Za uplynulých 15 let jsme se díky nim usadili ve společnosti předních států věnujících se inovativním a progresivním řešením, které mají široké využití nejen v průmyslu, ale i v každodenních životech každého z nás,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Škrty se kosmických aktivit nedotknou

Česká republika ročně investuje do ESA více než 1,5 miliardy korun. Plánované škrty v rozpočtu na příští rok se vesmírných aktivit nedotknou. Tyto investice jsou totiž podle Kupky pro Česko výhodné.

O víkendu se v Brně sešli zájemci o analogové mise, které simulují podmínky ve vesmíru

Věda a školy

„Z každé vynaložené koruny na kosmické aktivity se nám do ekonomiky vrací sedm až osm korun. Investování do kosmických aktivit v ESA se nám tak rozhodně vyplácí,“ zdůraznil.

Členství v Evropské kosmické agentuře je podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) důležité také kvůli geopolitickému ukotvení a bezpečnosti naší země.

„Česká zahraniční politika se zasazuje o mírové, transparentní a odpovědné chování při zkoumání a využívání vesmíru. Nedávno Česko také přistoupilo k Ujednáním Artemis, která stanovují zásady pro mírový průzkum vesmíru,“ poznamenal Lipavský.

Solar Orbiter, JUICE nebo Euclid

České firmy pod ESA pracují na řadě technologických řešení, jako jsou flexibilní solární panely, vysoce přesná optika včetně pěstování monokrystalů speciálních vlastností, radiační monitory a stínění nebo využití družicové navigace v přesném zemědělství, letectví či na železnici.

ESA zveřejnila první barevné snímky vesmíru z mise Euclid. Jsou mimořádně ostré

Věda a školy

Česká vědecká pracoviště se účastní významných misí, jako je kosmický dalekohled Euclid, sluneční mise Solar Orbiter či mise k ledovým měsícům Jupitera JUICE.

Chystá se český vesmírný dalekohled

Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) aktuálně připravuje dvě české kosmické mise AMBIC a QUVIK, na kterých se bude podílet řada českých firem.

Mise AMBIC (Ambicious Czech Satellite) bude poskytovat družicové snímky pro státní účely. Většina dat ale bude přístupna i soukromému sektoru. QUVIK (Quick Ultra-Violet Kilonovae Serveyor) je ultrafialový kosmický dalekohled, který se zaměří na sledování krátkodobých vysoce energetických jevů ve vesmíru, jako jsou srážky neutronových hvězd či černých děr.

Z hlavního nádraží na letiště v Ruzyni za čtyři minuty? Letecký ústav představil aerotaxi budoucnosti

Věda a školy

Evropská kosmická agentura byla založena v roce 1975, nyní má 22 členských států. Zabývá se rozvojem špičkových kosmických technologií, které zpravidla nacházejí uplatnění i na Zemi, přenosem vědeckých poznatků do praxe a využitím dat a služeb družicových systémů v každodenním životě.

Činnost je založena na průmyslové a vědecké spolupráci členských států. Roční rozpočet ESA je téměř 6,5 miliardy eur, skládá se z příspěvků členských států a Evropské unie.

Rýsuje se mimořádná spolupráce mezi Českem a NASA

Věda a školy

Výběr článků

Načítám