Hlavní obsah

K ISS po odkladu odstartovala raketa Falcon 9 s posádkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z amerického kosmodromu ve čtvrtek odstartovala raketa Falcon 9, která má k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vynést čtyřčlennou posádku v lodi Crew Dragon. Raketa se dvěma Američany, Rusem a astronautem Spojených arabských emirátů měla původně odstartovat již v pondělí, společnost SpaceX a americký Národní úřad pro vesmír a letectví (NASA) ale start z technických důvodů odložily.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Falcon 9 odstartoval z Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral

Článek

„V 6:34 SEČ odstartovala ze vzletové rampy LC-39A na kosmodromu KSC (Kennedyho vesmírné středisko na Floridě - pozn. red.) nosná raketa Falcon 9. Jejím nákladem je pilotovaná kosmická loď Crew Dragon Endeavour s misí Crew 6. Cílem je Mezinárodní kosmická stanice ISS, ke které se loď připojí zítra (v pátek) okolo 07:11 SEČ,“ shrnul na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Uvolnění kosmické lodi Crew Dragon Endeavour od horního stupně nosné rakety Falcon 9 proběhlo v pořádku.

Posádku lodi Crew Dragon tvoří Američané Stephen Bowen a Warren Hoburg – velitel a pilot letu. Spolu s nimi se k ISS vydali astronaut ze Spojených arabských emirátů Sultán Nijadí a zástupce ruské agentury Roskosmos Andrej Feďajev. Čtveřice má na orbitálním komplexu zůstat do 27. srpna 2023.

Na ISS dorazila náhradní ruská loď pro zpáteční cestu trojice astronautů na Zemi

Zahraniční

Jde o šestou výměnu posádky ISS, kterou NASA podniká ve spolupráci se společností SpaceX. Čtveřice má vystřídat astronauty NASA Nicole Mannovou a Joshe Cassadu, Rusku Annu Kikinovou a Japonce Koičiho Wakatu. Ti jsou na ISS od loňského října, kdy je tam dopravila loď Crew Dragon.

Spolu s nimi tam jsou další tři astronauti (Rusové Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin a Američan Frank Rubio), jejichž návrat na Zemi se zkomplikoval kvůli poškození lodi Sojuz MS-22, kterou zasáhl mikrometeoroid.

V neděli 26. února pro ně k ISS dorazila loď Sojuz MS-23. Na ISS nicméně mají zůstat do konce září, čímž by se jejich mise prodloužila z původně plánovaných šesti měsíců na rok.

Rusko zůstane na ISS ještě pět let

Svět

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám