Hlavní obsah

Na chilském území Antarktidy se objevil vzácný bílý tučňák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ledovém klimatu tzv. chilské Antarktidy – části antarktického kontinentu, kterou si nárokuje Chile – byl začátkem ledna spatřen tučňák s leucismem. Jedná se o stav, kdy jsou živočichové charakterističtí sníženou pigmentací. Na záběrech, které tento týden poskytla agentura Reuters, vidíme samičku tučňáka oslího.

V chilské Antarktidě se objevil vzácný bílý tučňákVideo: Reuters

 
Článek

Tento druh tučňáka se běžně vyznačuje černým a bílým peřím s charakteristickou bílou skvrnou na temeni hlavy.

Nicméně exemplář tučňáka oslího, zaznamenaný 4. ledna u chilské neaktivní základny González Videla, je převážně bílý, a to právě kvůli leucismu.

Chilské antarktické teritorium (též chilská Antarktida) je pojmenování části antarktického kontinentu, kterou si nárokuje Chile a považuje ji za součást svého území – konkrétně regionu Region Magallanes y la Antártica Chilena na jihu Jižní Ameriky.

Rozdíl oproti albinismu

Podle chilského veterináře Diega Penalozy je leucismus genetický stav způsobený částečnou ztrátou pigmentace opeření nebo srsti zvířat při zachování normální barvy očí, což je odlišuje od albínů, kteří mívají červeně zbarvené oči.

Na Floridě se vylíhl vzácný bílý aligátor

Koktejl

„Přestože je pigmentace přítomná, není přítomna u celého exempláře,“ řekl Penaloza agentuře Reuters s tím, že podobné případy mutace byly zaznamenány i u jiných druhů, včetně žiraf, aligátorů, velryb a bizonů.

Leucismus

Leucismus je stav, kdy jsou živočichové charakterističtí sníženou pigmentací. Leucismus není způsobován poruchou tvorby melaninu jako u albinismu, ale nepřítomností samotných pigmentových buněk.

Leucismus je obecný termín pro fenotyp způsobený poruchou diferenciace pigmentových buněk nebo poruchou přesunu z neurální lišty do kůže, srsti či peří v průběhu vývoje. Následkem toho chybí pigmentové buňky buď po celém povrchu těla, nebo jen na jeho částech – zvířata tedy mohou mít částečně zachovanou kresbu těla.

Tento stav sám o sobě není škodlivý, ale stále může být pro tučňáka nebezpečný: může se tak snadněji stát kořistí nějakého predátora, upozorňuje server CBS News s odkazem na zprávu od Reuters.

První lední medvěd podlehl ptačí chřipce

Amerika

„V tomto případě být zvířetem, které má převážně bílé tělo, může být rizikové. Může to pak dravci usnadnit jeho lov. Případy leucismu jsou tedy velmi vzácné,“ dodal Penaloza.

Foto: Sergio Pitamitz / VWPics / Universal images group, Profimedia.cz

Obvyklá podoba tučňáků oslích (Pygoscelis papua)

  • Tučňák oslí (Pygoscelis papua) je nelétavý pták z rodu Pygoscelis, do kterého se řadí i tučňák kroužkový a tučňák uzdičkový. Vyskytuje se kolem jižního polárního kruhu, hnízdí zejména na Antarktickém poloostrově a ostrovech v oblasti Antarktické konvergence.

Ve Dvoře Králové už mají první letošní mládě, je to malý tučňák brýlový

Koktejl

Reklama

Související témata:
Leucismus

Související články

Výběr článků

Načítám