Hlavní obsah

První lední medvěd podlehl ptačí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledního medvěda zabil v Arktidě vysoce nebezpečný kmen viru ptačí chřipky H5N1, který se šíří od roku 2021. V prosinci to potvrdila pitva mršiny, jež byla nalezena v říjnu. Jde o první prokázaný případ, kdy nákaze H5N1 podlehl lední medvěd.

Foto: Mike Lockhart, ČTK/AP

Medvěd lední v Arktidě (ilustrační foto)

Článek

„Je to vůbec první zjištěný případ u ledního medvěda,“ řekl aljašský státní veterinář Bob Gerlach 30. prosince serveru Alaska Beacon.

Mršina byla nalezena na přelomu září a října u Utqiagviku, což je jedno z nejsevernějších obývaných míst v Severní Americe. Vzorky tkáně byly odebrány 1. října, uvedl úřad aljašského státního veterináře.

Podle Gerlacha se medvěd zřejmě nakazil, když požíral uhynulé ptáky, kteří podlehli ptačí chřipce. Domnívá se však, že nemusí být jediným medvědem, kterého nemoc zabila.

Do Česka se vrátila ptačí chřipka

Ekonomika

Za varovné Gerlach označil, že v chladu může virus dlouho přežívat. Ohniska ptačí chřipky se objevila v oblasti u drůbeže počátkem května. Chovní ptáci se nejspíš nakazili od divokého ptactva - už v dubnu byli nalezeni uhynulí orli nakažení virem. Medvěd ale uhynul mnohem později.

„Když (ptačí chřipce) podlehne pták, tak zejména, když (mršina) zůstává v chladném prostředí, může se virus nějakou dobu udržet (na živu),“ varoval Gerlach.

Podle aljašských veterinářů se prodlužuje doba, po kterou se může nemoc šířit.

Miliony zabitých ptáků a tisíce savců

Populaci divokých zvířat v Severní Americe postihuje virus už dva roky. Odhaduje se, že za tu dobu zabil miliony divokých ptáků včetně orlů bělohlavých a racků rodu Rissa, nemoci ale podlehly i tisíce savců - medvědi hnědí a medvědi baribalové nebo lišky.

„Potýkáme se nyní se scénářem, se kterým jsme se dosud nepotýkali v minulosti a není na něj manuál,“ přiznal odborník na genetiku divokých zvířat a ptačí chřipku Andy Ramey z americké geologické společnosti (USGS).

„Počet zabitých savců je v posledních letech enormní,“ řekla listu The Guardian profesorka konzervační biologie Diana Bellová z Východoanglické univerzity. Zdůraznila, že ptačí chřipka není jen nemoc drůbeže, ale zabila i široké spektrum predátorů a mrchožroutů. „Když zasáhne velké charismatické druhy, jako jsou lední medvědi, lidé si sednou a poslouchají nebo aspoň doufám, že budou,“ řekla.

Pandemii H5N1 označila za hrozbu pro biodiverzitu.

Ohrožená Antarktida

Bellová varovala, že by nákaza mohla zasáhnout i kolonie tučňáků v Antarktidě.

K jejich domovině se nemoc blíží, v říjnu se objevila u chaluhy subantarktické na Ptačím ostrově u Jižní Georgie, napsal list The Guardian. O dva měsíce později byl zjištěn úhyn stovek rypoušů sloních. Stouply i počtu uhynulých tuleňů a racků jižních v dalších místech na jihu. Jednu uhynulou chaluhu subantarktickou objevili i na antarktickém ostrově Heroína.

Jen v Chile a Peru virus zabil na půl milionu ptáků a 20 000 lachtanů.

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Věda a školy

Před tím, že ptačí chřipka neohrožuje jen ptáky, varovala už dříve i veterinární správa v Česku. Ve zprávě z loňského roku upozornila, že se nákaza objevila v Polsku u koček a dalších savců a že úmrtnost u koček je poměrně vysoká - 42 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám