Hlavní obsah

Přeštická zubařka dobyla jižní pól i nejvyšší horu Antarktidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinson Massif, 4892 metrů nad mořem a 44 stupňů pod nulou. Tak to vypadalo na nejvyšší hoře Antarktidy, když na ni v pondělí 8. ledna vystoupala Eva Perglerová, zubařka z Přeštic na Plzeňsku. A o pár dní dříve dobyla i jižní pól.

Foto: archiv Eva Perglerová

Eva Perglerová stanula 28. prosince na jižním pólu

Článek

Odvážná dáma, která letos oslaví padesátku, se do Česka vrátí v následujících dnech. O obou expedicích zatím informoval její kamarád Patrik Pátek. Jižního pólu polárnice a horolezkyně dosáhla po osmidenní cestě na lyžích 28. prosince.

„Bylo to velké dobrodrůžo. Něco úplně jiného, než jsem kdy zažila. Prostě nekonečná krajina ledu a sněhu,“ popsala své zážitky Perglerová. „Polární den je velká bomba, kdy klidně o půlnoci svítí sluníčko. Dokonce i kopání místa na stan v minus čtyřiceti stupních má své kouzlo,“ podotkla.

Na sto dvacet kilometrů dlouhou štreku vyrazila z 89. rovnoběžky. „Byli jsme dvě skupiny a čtyři průvodci. Každý táhne saně těžké šedesát sedmdesát kilo s komplet vybavením. Stany, vařiče, benzín, jídlo. Cesta byla celkem v pohodě. Někdy byl led hladký, ve zvlněném to šlo hůř, ale v zásadě to byl takový studenější přechod Šumavy. Začalo nás třináct, vzdal jediný,“ konstatovala Perglerová.

Strašná zima a vichr

Pak následovalo krátké nucené volno před výstupem na Vinson Massif. „Oproti plánu jsme začali o pět dnů později, protože kvůli špatnému počasí nelétala letadla do základního tábora. Samotný let Dakotou na lyžích byl nicméně další z velkých zážitků,“ popsala přesun do „base campu“ ve výšce 2100 metrů. Odtud sedmičlenná expedice doprovázená dvěma průvodci postupovala se saněmi do Low Campu na kótě 2800 metrů.

„Tam už jsme saně nechali a pokračovali s batohy. Do High Campu o nadmořský kilometr výš se už leze po stěně na fixních lanech. V každém campu se staví stany. Ty se ráno balí a zakopají do sněhu, aby je vítr neroztrhal,“ vysvětlila Perglerová.

Foto: archiv Eva Perglerová

Cesta na nejvyšší horu Antarktidy

Poslední výstup začal v pondělí 8. ledna v deset hodin. „Na vrchol jsme se dostali ve čtyři odpoledne,“ uvedla horolezkyně.

Dojmy? „Strašná zima a vichr. Teploměr sice ukazoval minus čtyřicet čtyři, ale pocitová hodnota podle vedoucího naší expedice Garreta Madisona odpovídala minus pětapadesáti stupňům. Když to ale shrnu, obě expedice silně předčily má očekávání.“

Foto: archiv Eva Perglerová

Na vrcholu Vinson Massif

Koruna na dosah

Zubařka si brousí zuby i na Korunu planety, Seven Summits. To obnáší výstup na nejvyšší horu každého ze sedmi kontinentů. Tu úplně nej, Mount Everest, zvládla loni. Na kontě už má i africké Kilimandžáro, nejvyšší horu Austrálie a Oceánie Puncak Jaya, Mont Blanc, jihoamerickou Aconcaguu, teď Vinson Massif v Antarktidě a zbývá jen Denali v Severní Americe, 6190 metrů vysoká hora známá také jako Mount McKinley. Jako první Čech získal tuhle horolezeckou korunu v roce 2005 Miroslav Caban, první ženou s kořeny v Česku byla v roce 2014 Renata Chlumská.

Foto: archiv Eva Perglerová

Na vrcholu Vinson Massif

V Přešticích si Evu Perglerovou považují. „Když se vrátila z Mount Everestu, měla ve zdejším sále přednášku pro veřejnost, bylo plno,“ poznamenal místostarosta Antonín Kmoch (Občanský hlas).

A zda nechybí ve města jako zubařka? „Má soukromou praxi, v ordinaci ji zastupují kolegyně. A pokud vím, nikdo si nestěžoval. V každém případě jsme rádi, že dělá Přešticím svými výpravami čest,“ uzavřel Kmoch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám