Hlavní obsah

Mendelova polární stanice dostala novou střechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká vědecká stanice J. G. Mendela, kterou v Antarktidě provozuje brněnská Masarykova univerzita (MUNI), má po 15 letech opravenou střechu. Postaral se o to pokrývač Dimitris Georgiadis z Vrbna pod Pradědem, který byl v uplynulých dnech členem letošní expedice na ledový kontinent.

Expedice u Mendelovy polární stanice v AntarktiděVideo: Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Brno

 
Článek

Do dvou let by na základně polárníci chtěli vyměnit vzduchotechniku. Vědci pro stanici nyní hledají malou a odolnou větrnou elektrárnu.

„Stanice leží v klimaticky velmi náročných podmínkách. Proto je pro nás u všech zařízení a technologií nejdůležitější jejich maximální odolnost,“ řekl Právu manažer Českého antarktického výzkumného programu Pavel Kapler.

Např. právě střecha není vystavena jen mrazům, bouřím a výkyvům teplot, ale také ostrému písku, který odírá její povrch z vysoce odolného PVC.

Výzkumníci z Brna vyrazili na další expedici do Antarktidy

Věda a školy

Základna leží na ostrově Jamese Rosse u břehů Antarktidy, okna se na této moderní dřevostavbě neotvírají.

V době, kdy v Česku panuje léto, je v Antarktidě minus 35 a na stanici minus 15 stupňů Celsia. Výzkumníci na ni přijíždějí na čtvrt roku v lednu, kdy v oblasti panuje antarktické léto. Uvnitř budovy je již tou dobou osm stupňů Celsia.

Foto: Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Brno

Nová střecha Mendelovy polární stanice

„Ve výběru vzduchotechniky máme jasno, ale sháníme tuzemskou firmu, která by nám dodala malou větrnou elektrárnu. Solární panely a diesel agregát už nestačí,“ doplnil Kapler.

Připomněl, že použití elektrárny by mohlo být poměrně drsnou zkouškou ukončenou získáním certifikátu Testováno v Antarktidě, s nímž – coby symbolem kvality – může lépe uspět na trhu.

Vědecké cíle splněny

Jak Masarykova univerzita informovala v úterní tiskové zprávě, všechny vědecké cíle, s nimiž celkem 23 členů letošní expedice vyrazilo před dvěma měsíci do Antarktidy, se podařilo naplnit.

Obě části výpravy, z nichž první působila na Mendelově stanici na ostrově Jamese Rosse, a druhá na technicko-logistické základně na ostrově Nelson Island, se již vrátily do Česka.

Foto: Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Brno

Stanice J. G. Mendela

V Antarktidě tak podle plánů zůstal pouze ukrajinský vědec Anton Puhovkin, který bude pokračovat v práci na své domovské ukrajinské stanici.

„Ukrajinská stanice je na rozdíl od naší české určena k celoročnímu pobytu, a proto tam náš ukrajinský kolega může pokračovat ve sběrech vzorků a ekologických dat z lišejníků,“ vysvětlil Daniel Nývlt, vedoucí Českého antarktického výzkumného programu z Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty MUNI.

Puhovkin získal práci na brněnské fakultě loni díky programu na podporu ukrajinských učitelů a vědců postižených válkou poté, co se kvůli válce neměl z Antarktidy kam vrátit.

Na Aljašce vznikají nová jezera. Pod jejich hladinou bublá „ošklivé tajemství“

Věda a školy

Cílem letošní expedice ve všech destinacích byl dlouhodobý monitoring klimatu a komplexní sledování stavu polárních geo- a ekosystémů, tedy tamních ledovců, dlouhodobě zmrzlé půdy (tzv. permafrostu), odledněného území umožňujícího růst nižších rostlin, říčních a jezerních systémů a dalších geomorfologických útvarů.

„Pokračoval loni započatý pětiletý projekt JUNIOR STAR, zaměřený na studium změny dlouhodobě zmrzlé půdy v oblasti Antarktického poloostrova, i medicínský výzkum vlivu stresu na fyzické zdraví pracovníků v polárních oblastech ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava,“ popsal vedoucí letošní expedice Filip Hrbáček z Přírodovědecké fakulty MUNI.

Foto: Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Brno

Zkoumání tzv. permafrostu

Zahájeno bylo rovněž testování pomocného zařízení společnosti COMET SYSTEM z Rožnova pod Radhoštěm pro automatickou meteorologickou stanici, které se uchází o udělení licence na používání ochranné obchodní známky Testováno v Antarktidě.

Video ukazuje, jak se od Antarktidy odlomil obří ledovec

Věda a školy

Katastrofální důsledky pro klima: Podmořské proudy u Antarktidy rychle zpomalují

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám