Hlavní obsah

Video ukazuje, jak se od Antarktidy odlomil obří ledovec

Vědci z britské kontinentální operace British Antarctic Survey (BAS) zveřejnili video, které ukazuje, jak se v Antarktidě v neděli 22. ledna odlamuje masivní ledovec o rozloze britského hlavního města Londýna. O samotné události jsme už tehdy informovali, nyní agentura AP zprostředkovala dané záběry od polárníků.

Odlamování antarktického ledovce o velikosti LondýnaVideo: AP

 
Článek

Obří kra – označená jako ledovec A81 – o rozloze 1550 kilometrů čtverečních, což je zhruba trojnásobek plochy Prahy, se v lednu oddělila od „mateřského“ Bruntova šelfového ledovce. Ten se vyskytuje ve Weddellově moři u antarktického pobřeží.

„Nový“ ledovec A81 se již od té doby podle vědeckého serveru Phys.org přesunul na jih asi 150 kilometrů od svého původního místa. Dříve se nacházel poblíž britské polární stanice Halley, kterou spravují výzkumníci z BAS. Ledovou masu navíc doprovázejí další menší ledovce, které se mezitím odlomily.

Podle vedoucího oddělení oceánských ekosystémů při organizaci BAS Gerainta Tarlinga panují určité obavy, že by A81 mohl poškodit organismy na mořském dně a narušit mořské proudy – zejména pokud se dostane do mělčích vod.

Od Antarktidy se odlomila obří kra třikrát větší než Praha

Věda a školy

Přirozené chování ledového šelfu

Jak vůbec k „odtržení“ útvaru A81 došlo? Při přílivu totiž pronikla voda do trhliny v ledovci známé jako Chasm-1 a dokončila několik let trvající proces. Prasklina se rozšířila přes celý ledový šelf.

„Toto odtržení se očekávalo a je přirozeným chováním Bruntova šelfového ledovce. Nesouvisí to se změnou klimatu,“ poznamenal glaciolog Dominic Hodgson.

Foto: Twitter/British Antarctic Survey

Vizualizace odlomené části ledovce a trhliny Chasm-1

Základna Halley se nachází přímo na Bruntově ledovci a britští vědci tak mají o jeho vývoji dobrý přehled. Na základně působí během antarktického léta, tedy od listopadu do března. Po zbytek roku pohyb ledu sledují přístroje. V té době je v oblasti neustále tma a teploty klesají pod -50 °C.

Výzkumníci z Brna vyrazili na další expedici do Antarktidy

Věda a školy

Praskliny v ledu zde badatelé pozorují už asi 10 let. Zhruba stejně velká kra se odlomila před dvěma lety.

Rozpad ledu se podle odborníků jen těžko odhaduje a vždy je to tak trochu překvapení, tudíž v roce 2016 kvůli bezpečnosti základnu přestěhovali o 23 kilometrů dál do vnitrozemí – poté, co se prasklina Chasm-1 začala rozšiřovat.

Od Antarktidy se odtrhla kra větší než dvě Prahy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám