Hlavní obsah

Kvůli střelbě na FF UK by se mělo předsednictvo konference rektorů setkat s Bekem 3. ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předsednictvo České konference rektorů by se s ministrem školství Mikulášem Bekem mělo setkat 3. ledna, online se ministr sejde s některými kolegy v pátek. Bek to řekl ve čtvrtek poté, co odešel ze zasedání krizového štábu Univerzity Karlovy na mimořádnou schůzi vlády. Vláda vyhlásila na sobotu den státního smutku za oběti čtvrteční tragédie na pražské filozofické fakultě.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vůz zdravotnické záchranné služby projíždí ve čtvrtek přes uzavřený Mánesův most od náměstí Jana Palacha, kde se v budově Filozofické fakulty (v pozadí) střílelo.

Článek

Na krizovém štábu Univerzity Karlovy (UK) byla podle rektorky Mileny Králíčkové i děkanka Filozofické fakulty (FF) Eva Lehečková. Pražská univerzita se rozhodla zrušit v pátek zkoušky a zápočty na všech fakultách.

„Z pietních důvodů v pátek žádáme o zrušení výuky na všech fakultách Univerzity Karlovy,“ řekla Králíčková.

„My budeme v pátek jednat online s některými kolegy a 3. ledna bychom se měli zřejmě potkat fyzicky s předsednictvem České konference rektorů,“ sdělil Bek a dodal, že je ze situace zděšený.

Měl ve škole celý arzenál zbraní. Studenti běžně přicházejí s velkými zavazadly, uvedla rektorka

Domácí

V pátek ráno se sešlo vedení Univerzity Karlovy, poté svolává i online setkání se všemi děkany univerzity. „V 11 hodin přijdou i další rektoři a rektorky uctít památku sem před Karolinum,“ avizovala Králíčková.

Střelba na Filozofické fakultě si vyžádala podle policie 14 mrtvých a 25 zraněných.

Česká konference rektorů (ČKR) vyjádřila upřímnou soustrast a účast rodinám, kamarádům i spolužákům obětí a raněných, zaměstnancům i vedení FF UK. Informovala o tom tajemnice ČKR Marie Fojtíková. Předsednictvo ČKR projeví osobně svoji účast v pátek v 11:00 položením květin a zapálením svíček před Karolinem, napsala Fojtíková.

Krizový chat a děkanské volno

Budova FF UK na náměstí Jana Palacha v Praze se podle rektorky Králíčkové nebude moci nějakou dobu využívat kvůli materiálním i pietním důvodům.

Filozofická fakulta navíc nyní vyhlásila do 2. ledna děkanské volno. Zaměstnanci si zatím pro své věci zanechané v budově přijít nemohou.

Králíčková připomněla, že pro studenty i akademiky univerzity jsou připravené sítě kontaktů na HELP linky. Aktuálně je spuštěný krizový chat, kde se podle rektorky poskytuje podpora od vyškolených psychologů, krizových interventů a krizová a psychologická podpora a pomoc.

Slyšeli jsme, jak za námi vylezl. Studentka popsala, jak skákali z římsy dolů

Domácí

ON-LINE: Pátrání iniciovala svědkyně, která upozornila na sebevražednou zprávu

Domácí

Reklama

Související články

Vláda vyhlásila na sobotu státní smutek

Vláda vyhlásila na sobotu 23. prosince den státního smutku za oběti čtvrteční tragédie na pražské filozofické fakultě. V poledne by se měly rozeznít zvony...

Výběr článků

Načítám