Hlavní obsah

KVÍZ: Co víte o historii starého Egypta?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne archeologie, nemálo z nás si představí významné nálezy z období starého Egypta. Však také existuje samostatná disciplína egyptologie - věda zabývající se všemi oblastmi starověkého Egypta čili obdobím dějin Egypta přibližně 5000 let př. n. l. až do doby římského panství (5. stol. n. l.). Zkuste si v našem kvízu ověřit, jaké jsou vaše znalosti egyptských dějin, a to zejména s důrazem na archeologické nálezy.

Foto: Profimedia.cz

Hrobka faraona Tutanchamona

Článek
1. Začneme trochu „školními“ otázkami: kdo je považován za zakladatele moderní egyptologie, který mj. rozluštil staroegyptské písmo?
2. Kdo založil českou egyptologii?
3. Nyní se ještě zeptáme na letopočet a pak konečně přijde větší zábava. Významnou událostí v dějinách egyptologie byl objev hrobky faraona Tutanchamona britským egyptologem Howardem Carterem. V jakém roce se mu to podařilo?
Foto: Reuters
4. Na fotografii vidíme sochařská zpodobnění egyptské královny u jejího zádušního chrámu, která především pro zvýšení respektu oficiálně vystupovala jako muž. O kterou osobnost jde?
Foto: Profimedia.cz
5. Největší egyptskou pyramidou je pyramida:
Foto: Ricardo Liberato (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 2.0)
6. Teď pozor - které z těchto tvrzení NENÍ pravdivé?
7. Opět vás poprosíme o zvolení jediného NEPRAVDIVÉHO tvrzení.
8. O kterém faraonovi panovaly dohady, zda snad náhodou nebyl legendárním biblickým Mojžíšem? Zamyslete se a zkuste správně zvolit jeho jméno.
9. Jak se jmenuje tato pyramida?
Foto: Petr Švancara, ČTK
10. Otázka na závěr: témata spojená s egyptologií a starověkým Egyptem jsou námětem řady uměleckých děl. V hudbě je to Verdiho opera Aida či Berliozova kantáta Smrt Kleopatry, v literatuře jde např. o román Egypťan Sinuhet. Kdo je jeho autorem?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Tohle jsou nejznámější sochy světa, většinu v galerii nenajdete

Cestování

KVÍZ: Poprvé byla pokořena před 70 lety. Co víte o nejvyšší hoře světa?

Muži

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Egypta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám