Hlavní obsah

Kalifornský fotograf za měsíc zdokumentoval pohyb Měsíce při orbitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký astrofotograf Andrew McCarthy strávil zhruba měsíc detailním zaznamenáváním, jak přírodní družice Země naši planetu obíhá. Každou noc snímal Měsíc, protože chtěl ukázat, jak přesně se těleso na své orbitě pohybuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fotograf za měsíc zdokumentoval pohyb Měsíce při orbitěVideo: AP

 
Článek

Výsledné video, které zprostředkovala agentura AP, tak působivě zobrazuje, jak zhruba 27denní lunární putování kolem nás obvykle probíhá a jak Měsíc na obloze „kolísá”.

Snímek sluneční koróny vytvořený v Brně je fotkou dne NASA

Věda a školy

McCarthy strávil stovky hodin po dobu 22 po sobě jdoucích nocí a pořizoval tisíce fotografií Měsíce, který se během té doby prosmýkl téměř přes celou svoji oběžnou dráhu.

Snímky, ze kterých pak udělal koláž představující přesný pohyb Měsíce na obloze v průběhu lunárního měsíce, pořídil v americké Kalifornii nedávno – loni v prosinci.

Jeden ze zatím posledních příspěvků Andrewa McCarthyho na Instagramu.

Siderický a synodický měsíc

„Konkrétně Měsíc oběhne Zemi za 27,3 dne – říká se tomu siderický měsíc a je to poloha vzhledem ke hvězdám (je to přesně 27 d 7 h 43 min 11,5 s),” upřesnil pro Novinky Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Siderický měsíc je tedy doba, za kterou se náš přirozený satelit při oběhu kolem Země vrátí do stejné polohy na obloze z hlediska nebeské klenby. Uvedený cyklus označujeme také termínem „lunace“.

Na Zemi přistál čínský modul se vzorky z měsíční krajiny

Věda a školy

Naproti tomu tzv. synodický měsíc je doba, za kterou se náš souputník vrátí do stejné polohy vůči Slunci z hlediska pozemského pozorovatele – např. doba mezi dvěma úplňky, od novu do novu. Podle Suchana je tento čas dlouhý 29,5 dne (přesně 29 d 12 h 44 min 2,9 s).

Izraelský astrofotograf detailně natočil Saturn a jeho prstence

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám