Hlavní obsah

K Měsíci měla zamířit další soukromá mise, start odložen na čtvrtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kennedyho vesmírné středisko (USA)
Aktualizováno

Z floridského mysu Canaveral měla ve středu v 6:57 SEČ odstartovat raketa Falcon 9 společnosti SpaceX s přistávacím modulem Nova-C firmy Intuitive Machines, který se v rámci mise IM-1 pokusí dopravit na povrch Měsíce vědecký náklad. Americké společnosti nicméně zhruba 75 minut před startem kvůli technickým potížím oznámily odložení startu na čtvrteční ráno.

Foto: Business Wire, ČTK/AP

Vizualizace landeru Nova-C na měsíčním povrchu

Článek

„Odkládáme dnešní (středeční) pokus kvůli abnormálním teplotám metanu. (…) Cílíme na čtvrtek 15. února 1:05 (7:05 SEČ),“ napsala na sociální síti X společnost SpaceX, jejíž raketa Falcon 9 kosmické plavidlo společnosti Intuitive Machines vynese do vesmíru.

Kapalný metan využívají jako palivo přistávací a pohonné systémy landeru Nova-C, kam ho týmy naloží krátce před startem. Právě během této fáze zjistila SpaceX, že látka nemá správnou teplotu.

Přes čtyři metry vysoký modul Nova-C od Intuitive Machines, který v rámci této mise nese jméno Odysseus, zůstává připravený na vrcholu nosné rakety, která je nachystaná ke startu z rampy 39A v Kennedyho vesmírném středisku. Okno příležitosti pro start potrvá do 16. února. V případě, že mise neodstartuje, musí Intuitive Machines počkat do března.

Japonský modul SLIM začal opět fungovat

Věda a školy

Pokud nakonec vše vyjde, bude se jednat o první soukromé přistání na Měsíci a první americké přistání na lunárním povrchu od konce programu Apollo v roce 1972.

Nezávisle na tom, který den v tomto týdnu raketa odstartuje, modul má poblíž lunárního jižního pólu přistát 22. února. Na povrch snese výzkumný náklad amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a komerčních zákazníků a zůstane na něm sedm dní.

NASA na svém webu rovněž potvrdil odklad startu.

Neúspěšné soukromé pokusy

O soukromé přistání na Měsíci se loni pokusila také japonská firma ispace s modulem Hakuto-R. Ten dosáhl oběžné dráhy Měsíce, měkce dosednout na měsíční povrch se mu však nepovedlo.

Japonský modul se zřítil na Měsíc a pravděpodobně roztříštil

Věda a školy

Většího konkurenta měla společnost Intuitive Machines v americké Astrobotic Technology, která v lednu k Měsíci vyslala lunární modul Peregrine. Několik hodin po startu ale společnost informovala o kritickém úniku paliva, kvůli kterému musela od přistání na Měsíci upustit.

Peregrine, který měl na lunární povrch dosednout 23. února, se nakonec vrátil k Zemi a shořel v její atmosféře.

V zemské atmosféře shořel lunární modul Peregrine

Věda a školy

Spojené státy naposledy navštívily Měsíc v roce 1972 v rámci mise Apollo 17. Je to zároveň naposledy, kdy na přirozené zemské družici pobýval člověk, jiné zemi než USA se lidskou posádku na Měsíc dopravit nepodařilo. Sondy tam pak dostaly také Sovětský svaz, Čína, Indie a Japonsko.

NASA chce člověka na Měsíc vrátit ještě do konce této dekády s programem Artemis. Na začátku ledna však oznámil, že následující fáze odkládá o rok na září 2025 - kdy má modul s posádkou obletět Měsíc - a na září 2026, kdy na něm mají astronauti i přistát. První fázi NASA zdárně dokončil na konci roku 2022, kdy modul Orion bez posádky Měsíc obkroužil a vrátil se zpátky na Zemi.

NASA odložila mise Artemis. Na lunárním povrchu lidé stanou nejdříve v roce 2026

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám