Hlavní obsah

Japonské dělo vystřelí na planetku projektil

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská sonda Hajabusa 2 vystřelí v pátek brzy ráno našeho času na planetku Ryugu rychlostí 2 km/s projektil s cílem vytvořit umělý kráter na odběr vzorků. Střílet nebude přímo sonda, ale malý „kanon“, který vypustí nad asteroid. Za ten se pak sonda schová, aby nedošlo k jejímu poškození.

Foto: Petr Scheirich, Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR

Simulace toho, co kamera na sondě Hajabusa 2 zhruba uvidí při vytváření kráteru na planetce Ryugu.

Článek

Zároveň vypustí mikrosatelit s kamerou, která bude celou událost snímat, připomněl Astronomický ústav Akademie věd ČR.

K vypuštění kanonu má dojít ve 4:13 SELČ, kamera má začít pracovat ve 4:31 SELČ, k odpálení projektilu má pak dojít ve 4:53.

Japonská kosmická agentura JAXA informovala, že sonda nyní k povrchu zhruba 300 milionů kilometrů vzdálené planetky Ryugu sestupuje. Ve čtvrtek kolem 15. hodiny středoevropského letního času byla osm kilometrů nad asteroidem.

Až desetimetrový kráter

Zařízení, z něhož bude vystřelen kovový objekt, Hajabusa 2 uvolní ve výšce přibližně 500 metrů nad povrchem Ryugu. Rychlostí 7200 km/h (2 km/s) dopadne na povrch. Projektil má válcovitý tvar a průměr 30 centimetrů, na délku měří 22 cm. Podle serveru Planetary.org by měl způsobit až 10 metrů široký kráter.

Přístroje sondy poté budou zkoumat vnitřek takto vzniklé prohlubně. Jde o třetí a poslední akci s vytvářením impaktního kráteru.

Záměrem je získat vzorky, které se dopraví na Zemi, kde je podle japonských odborníků můžeme čekat příští rok.

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko zveřejnilo video z odběru vzorků z asteroidu RyuguVideo: JAXA

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu po třech a půl letech loni v červnu. Sonda už na povrch dopravila kontejner MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B a také německý přistávací modul MASCOT.

Sonda nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, jehož přistání na povrchu se plánuje na červenec.

Reklama

Související články

Japonská sonda odebrala vzorky z asteroidu

Japonská kosmická sonda Hajabusa 2 v noci na pátek úspěšně přistála na asteroidu Ryugu vzdáleném asi 340 milionů kilometrů od Země. Na svém webu to oznámila...

Toyota se podívá do vesmíru

Hodně netradiční zakázku získala Toyota. Pro japonskou kosmickou agenturu JAXA vyvine lunární vozidlo. První design je hotový, ale je zapotřebí technického...

V atmosféře mohutně explodoval meteor

V prosinci shořel v atmosféře druhý největší meteor za posledních třicet let, uvedla v pondělí podle stanice BBC americká kosmická agentura NASA. Na rozdíl od...

Výběr článků

Načítám