Hlavní obsah

Toyota se podívá do vesmíru

Novinky, fra

Hodně netradiční zakázku získala Toyota. Pro japonskou kosmickou agenturu JAXA vyvine lunární vozidlo. První design je hotový, ale je zapotřebí technického rozpracování, které zajistí funkčnost stroje.

Toyota Space Mobility ConceptVideo: Toyota

 
Článek

Koncept vozidla pro pohyb na Měsíci či Marsu nepočítá s nijak velkým prostorem. Pojme pouze dva kosmonauty, v případě nouze se vejdou čtyři. Na délku bude měřit kolem šesti metrů a hlavním předpokladem vozidla má být jeho neustálá funkčnost. Bude totiž bude čerpat energii z palivových článků, které zajistí opravdu úctyhodný dojezd – 10 000 km. Samozřejmě že jde o teoretickou hodnotu, ale je dána také tím, že akumulátory se mohou dobíjet ze solárních panelů.

Foto: Toyota

Především by auto mělo poskytovat přepravní kapacity pro vybavení, nikoli pro větší posádku.

Foto: Toyota

Délka vozidla by měla být kolem šesti metrů.

Vesmírné vozidlo samozřejmě bude muset plnit řadu úkolů. Zadní část tak bude modulární a bude moct nést různé nástavby, které budou zapotřebí pro vědeckou činnost. Půjde hlavně o kontejnerový přepravník, který by zajišťoval přesun materiálu mezi různými základnami. Ovšem díky svému pohonu může fungovat také jako generátor elektrického proudu pro venkovní práce.

Otázka pneumatik už je dávno vyřešena, když nad tímto problémem přemýšlelo už mnoho firem a dnes jsou již vyvinuty bezdušové pneumatiky jak z pryže, tak i ze speciálních pružin.

Foto: Toyota

Solární panely budou moct dobíjet akumulátory

Reklama

Výběr článků

Načítám