Hlavní obsah

Japonská sonda odebrala vzorky z asteroidu

Tokio
Aktualizováno

Japonská kosmická sonda Hajabusa 2 v noci na pátek úspěšně přistála na asteroidu Ryugu vzdáleném asi 340 milionů kilometrů od Země. Na svém webu to oznámila japonská kosmická agentura JAXA. Aparát přistál na předem vybrané plošině o průměru šesti metrů a z povrchu planetky odebral pomocí sací hubice vzorky. Pak opět odstartoval a vydal se zpět na dráhu kolem asteroidu, kde bude obíhat do konce roku.

Foto: Yutaka Iijima, ISAS/JAXA, ČTK/AP

Odborníci pracující na projektu Hajabusa 2 bedlivě sledují misi.

Článek

Procedury předcházející pátečnímu odběru vzorků začaly ve středu, kdy sonda zahájila sestup ze své parkovací pozice ve výšce zhruba 20 kilometrů nad povrchem. Odborníci pro kontakt vybrali prostor označovaný jako L08-E1. Nachází se v blízkosti rovníku asteroidu mezi krátery Kontaro a Brabo. Celá operace probíhala automaticky, protože povely ze Země by putovaly k sondě příliš dlouho.

Foto: Uncredited, JAXA, ČTK/AP

Ilustrace japonské sondy Hajabusa 2 sbírající vzorky z planetky Ryugu

Ve chvíli, kdy se sběrná hubice dotkla povrchu, vystřelil z ní rychlostí 300 metrů za vteřinu pětigramový projektil z tantalu. Částice asteroidu, které se po nárazu vymrštily do prostoru, hubice odebrala. Sekundu po kontaktu hubice s povrchem pak sonda, která technicky stále klesala, zažehla motory a začala opět stoupat.

Sonda je zřejmě v pořádku

JAXA na základě přijatých telemetrických dat uvedla, že sonda je v pořádku a že její systémy pracují normálně. I tak ale aparát čeká rozsáhlá prověrka stavu, která potrvá zřejmě několik dní.

Sonda má v plánu další dvě přiblížení pro sběr vzorků. Během posledního pokusu chtějí vědci získat materiál z hloubky. Na povrch proto z výšky 500 metrů vystřelí projektil, který vytvoří kráter. Z jeho dna pak sonda vzorek odebere.

Japonské kosmické agentuře mezitím gratulovala řada lidí včetně pracovníků jiných vesmírných organizací. Úspěch ocenil i tým amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), který má na starosti sondu OSIRIS-REx. Ta na konci loňského roku dorazila k planetce Bennu, kde identifikovala stopy vody – a z jejíhož povrchu stejným způsobem jako Hajabusa 2 odebere vzorky.

Šéf NASA Jim Bridenstine následně na Twitteru poznamenal, že se již těší, až Američané s japonskými kolegy získané vzorky porovnají.

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu po třech a půl letech loni v červnu. Sonda už na povrch dopravila kontejner MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B a také německo-francouzský přistávací modul MASCOT. Sonda nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, přistání na povrchu je plánováno na červenec.

Reklama

Související témata:

Související články

Japonská sonda začne na asteroidu sbírat vzorky

Japonská sonda Hajabusa 2 by měla příští pátek začít sbírat vzorky na asteroidu Ryugu. Na něm už loni přistála dvě vozítka v rámci stejné mise, která zkoumala...

Výběr článků

Načítám