Hlavní obsah

Evropská kosmická agentura chystá lunární misi Heracles

– Paříž

Evropská kosmická agentura (ESA) připravuje ve spolupráci s japonskou a kanadskou vesmírnou agenturou misi na Měsíci nazvanou Heracles, která by se měla uskutečnit ve druhé polovině dvacátých let. Má být přípravou na budoucí lety astronautů na Měsíc a zároveň také dopravit na Zemi vzorky z lunárního povrchu.

Foto: Canadian Space Agency

Pozemské testování měsíčního vozítka.

Článek

Projekt počítá s využitím plánované stanice Deep Space Gateway na oběžné dráze kolem Měsíce i připravovaných budoucích kosmických lodí Orion americké NASA, určených pro lety do hlubokého vesmíru, zejména k Měsíci a Marsu.

Cílem je otestovat nové technické vybavení a získat operační zkušenosti při posilování mezinárodní spolupráce ve výzkumu, uvádí ESA na svém webu.

Komunikační satelity a rover sbírající vzorky

Součástí mise bude přistání malého modulu s robotickým vozítkem o celkové hmotnosti 1800 kilogramů na Měsíci. Rover shromáždí z měsíčního povrchu vzorky, které pak zvláštní transportní modul dopraví na stanici Gateway.

Heracles má podle vesmírné agentury vyzkoušet všechny technické prostředky zapojené do tohoto projektu a prokázat jejich význam pro lidstvo. Pro následující mise se pak počítá s vysláním roveru, v němž budou moci jezdit lidé, a se vzletovým modulem pro návrat astronautů.

Důležitou úlohu budou v těchto misích hrát komunikace. Satelity by měly zajišťovat vysokorychlostní spojení, díky němuž bude možné z oběžné dráhy řídit vozítka, přijímat videozáběry z kamer nebo ovládat pohyb kamer, robotických paží a dalších zařízení a také přenášet vědecká data.

Reklama

Související články

Washington i Moskva plánují lety na Měsíc

Vyslat astronauty na Měsíc se chystá americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Jeho šéf Jim Bridenstine oznámil, že by tam měli znovu přistát během...

Výběr článků

Načítám