Hlavní obsah

U školáků bylo pozitivních 300 z 610 000 provedených testů

Novinky, jas

Při testování ve školách, do nichž se tento týden vrátila část žáků prvního stupně, bylo pozitivních 300 z celkem 610 000 provedených testů. Z 228 000 testů pracovníků škol bylo pozitivních 190. V pátek to uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Doposud ministerstvo hovořilo o „nižších stovkách případů”.

Arenberger k testování ve školáchVideo: ČTK

 
Článek

Testování potvrdilo, že nákaza mezi dětmi, které se vrátily do lavic, není. Školáci i zaměstnanci škol se podle nařízení vlády musejí testovat dvakrát týdně.

Právě udržení dětí ve školách a umožnění návratu do lavic dalším je pro ministra prioritou stejně jako otevření školek pro mladší děti. Do školek se zatím mohli vrátit pouze předškoláci. To vedle rodičů nese nelibě i premiér Andrej Babiš (ANO), který opakovaně nabádá k otevření školek pro všechny děti.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na páteční tiskové konferenci také představila výsledky kontrol dodržování karanténních opatření a testování ve firmách.

PCR testy potvrzují: mezi dětmi je nákaza minimální

Domácí

Hygienici zkontrolovali testování zaměstnanců ve 4400 firmách, přičemž ve čtyřech případech zjistili, že firmy netestují, a přibližně jedno procento firem při testování pochybilo, což se bude řešit ve správním řízení.

Podle Svrčinové se hygienici zaměřili na společnosti, u nichž byly dříve zaznamenány problémy, a reagovali rovněž na udání.

Při zhruba 3000 kontrolách dodržování uložené izolace zjistili 73 porušení. Těmi se bude dále zabývat policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám