Hlavní obsah

Do online kurzu češtiny pro ukrajinské asistenty pedagoga se přihlásilo 900 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do online kurzu češtiny pro asistenty pedagoga od neziskové organizace Člověk v tísni se za tři týdny provozu přihlásilo přes 900 účastníků. V úterý to sdělil mediální koordinátor programu Varianty společnosti Člověk v tísni Václav Zeman. Organizace nyní kurz rozšířila o další části, které se zaměří např. na komunikaci s rodiči, problematiku zranění a nemocí, školní jídelnu či výlety.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zápis ukrajinských dětí do prvních tříd na základní škole v Nové ulici v Českých Budějovicích (ilustrační foto)

Článek

Online kurz s názvem Nauč mě to spustila společnost Člověk v tísni v druhé polovině srpna s cílem nabídnout ukrajinským uprchlíkům možnost zlepšit se v češtině pro práci v českých školách.

Asistenti pedagoga se znalostí ukrajinštiny, kteří v tomto školním roce pomáhají ve školách dětem utečenců, nemusí splňovat požadavky na výbornou znalost češtiny. Česky by podle legislativy měli umět natolik, aby se ve škole dokázali domluvit. Rozhodnutí o jejich přijetí je věcí ředitelů škol.

Člověk v tísni připravil kurz češtiny pro ukrajinské asistenty pedagoga

Věda a školy

Podle ministerstva školství vykonávalo v ČR ke konci června pedagogickou činnost kolem 550 Ukrajinců a asi 880 pracovalo na pozicích nepedagogů.

Online kurz češtiny podle Zemana vyvolal mezi ukrajinskými asistenty pedagoga velký zájem. „Za tři týdny jeho provozu se do něj přihlásilo přes 900 účastníků,“ informoval.

Nová část kurzu jim podle něj teď nabídne dalších šest kapitol zaměřených mj. na komunikaci s dospělými, zranění a nemoci, školní stravování nebo školní výlety. Dosavadních pět lekcí obsahovalo modelové dialogy, interaktivní cvičení se slovní zásobou i situacemi, kdy student volí různá řešení.

Nový web chce dostat do škol ukrajinské pedagogy

Věda a školy

Zeman doplnil, že absolventi kurzu se po jeho dostudování mohou zapojit do konverzačních skupin, které organizuje iniciativa Začni učit!. Její web odkazuje i na to, jak si mohou ukrajinští pedagogové v Česku nechat uznat dosažené vzdělání, které školy nabízejí volná pracovní místa či kde jsou dostupné kurzy češtiny.

Iniciativa Začni učit! v současnosti také hledá dobrovolníky pro vedení dalších konverzačních skupin.

Do škol nastoupilo asi 60 tisíc dětí z Ukrajiny

Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února.

Do českých škol nastoupilo na 60 000 ukrajinských dětí

Domácí

Při zahájení nového školního roku 1. září ministr školství Vladimír Balaš (STAN) řekl, že do škol v České republice nastoupilo 57 až 60 tisíc dětí z Ukrajiny. Jejich přesný počet MŠMT zatím nezveřejnilo.

Sněmovna vyzvala vládu, aby dala více peněz na kapacity škol

Věda a školy

Kapacity pro ukrajinské žáky by nicméně podle Balaše měly být ve většině regionů dostatečné. V případě potřeby někde mohou fungovat i ukrajinské třídy a pokračovat adaptační skupiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám