Hlavní obsah

Člověk v tísni připravil kurz češtiny pro ukrajinské asistenty pedagoga

Praha

Zlepšit se v češtině pro práci v tuzemských školách mohou ukrajinští uprchlíci v novém online kurzu s názvem Nauč mě to. Kurz připravila nezisková organizace Člověk v tísni, určený je hlavně pro ukrajinské asistentky a asistenty pedagoga. Zájemci ho mohou využít ke samostudiu podle vlastního tempa. Lekce jsou na webu k dispozici bezplatně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

O kurzu „Nauč mě to” informoval mediální koordinátor programu Varianty společnosti Člověk v tísni Václav Zeman.

Na vzniku kurzu se podle něj podílely také lektorky Českého centra Kyjev a společnost EducaSoft. Přispěla na něj sbírka SOS Ukrajina.

Možnost vytvářet ukrajinské třídy bude prodloužena, Zeman podepsal novelu

Věda a školy

Dětem z řad ukrajinských uprchlíků v českých třídách budou moci podle zvláštního zákona v příštím školním roce pomáhat asistenti pedagoga se znalostí ukrajinštiny. Česky by měli umět natolik, aby se ve škole dokázali domluvit. Rozhodnutí o jejich přijetí bude na ředitelích škol.

Kurz společnosti Člověk v tísni má ukrajinským asistentům s učením češtiny pomoci.

Školy přijmou Ukrajince bez omezení českých žáků, tvrdí Rakušan

Domácí

„Kurzem chceme budoucím asistentům pedagoga předat klíčovou slovní zásobu pro práci ve škole, zlepšit jejich jazykové kompetence nezbytné pro práci asistenta a zároveň je připravit na situace, se kterými se budou v české škole setkávat,” řekla metodička vzdělávání ukrajinských dětí a pedagogů ze společnosti Člověk v tísni Veronika Kartáková.

Prvních pět lekcí doplní v září dalších šest. Stávající lekce obsahují modelové dialogy, interaktivní cvičení se slovní zásobou i situacemi, kdy student volí různá řešení.

Do adaptačních a jazykových kurzů se zapojilo přes 30 tisíc ukrajinských dětí

Věda a školy

Připravované lekce se budou věnovat komunikaci uvnitř pedagogického sboru nebo s rodiči, harmonogramu školního roku, výletům a exkurzím.

Kolik ukrajinských dětí nastoupí do škol?

Ministerstvo školství ve čtvrtek uvedlo, že do škol v Česku nastoupí v září méně než původně odhadovaných 130 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny.

Přesný přehled o tom, kolik ukrajinských dětí ve školách bude, zatím nemá. Školy podle úřadu upřesní data v týdnu před zahájením školního roku.

Ukrajinských uprchlíků bude v září ve školách rozhodně méně než 130 tisíc, sdělilo MŠMT

Věda a školy

Podle údajů ministerstva ke konci června přišlo do škol v Česku od začátku ruské invaze zhruba 39 tisíc dětí z Ukrajiny. Kolem 550 Ukrajinců vykonávalo ve školách pedagogickou činnost a asi 880 pracovalo na pozicích nepedagogů.

Reklama

Výběr článků

Načítám