Hlavní obsah

Adaptační skupiny pro Ukrajince budou pokračovat do prosince, bude jich ale méně

Praha

Počet adaptačních skupin pro děti z řad válečných uprchlíků z Ukrajiny od září klesne. Ministerstvo počítá s tím, že kurzy pro ně bude do prosince pořádat do 150 organizátorů. V červenci provozovalo tyto aktivity přes 400 pořadatelů. Kolik uprchlíků jimi za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu prošlo, úřad zatím neví, přesnější informace bude mít po říjnu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Od počátku invaze jich podle ministerstva vnitra získalo víza zhruba 416 tisíc.

Přesný počet utečenců před válkou, kteří pobývají v České republice, není znám, část z nich odjíždí do jiných zemí nebo se vrací na Ukrajinu.

Učí se i o prázdninách. Ukrajinské děti procvičují český jazyk na letních táborech

Věda a školy

V červnu úřady odhadovaly, že v Česku zůstává asi 280 tisíc až 300 tisíc běženců. Děti a mládež ve věku do 18 let tvořily podle resortu vnitra k 22. červnu asi třetinu. Těch ve věku základní školy se od září bude týkat povinná školní docházka.

Žádost o dotace do poloviny září

Pro lepší integraci uprchlíků do českých škol začaly na jaře fungovat adaptační skupiny, kde se ukrajinské děti mohly seznámit s českými reáliemi, poznat nové kamarády a učit se česky. Na pokračování těchto skupin od září do prosince vyčlenilo ministerstvo 200 milionů korun. Účastnit by se jich mohly děti od tří do 18 let. Organizátoři mohou požádat o dotace do 15. září.

„Počítáme zhruba se 100 až 150 žadateli. Ve druhé polovině září můžeme nabídnout odhad,“ uvedla mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Balaš: Mimopražské školy mají větší kapacity pro ukrajinské děti. Zapsalo se jich asi 57 tisíc

Věda a školy

V červenci úřad informoval, že adaptační a jazykové kurzy provozuje přes 400 organizátorů, kteří si na to rozdělili zhruba 300 milionů korun. Peníze měli vyčerpat na aktivity do konce srpna.

V dubnu přitom ministerstvo na skupiny pro uprchlíky ve věku od tří do 15 let vyčlenilo 1,25 miliardy korun a na kurzy češtiny pro běžence ve věku 14 až 18 let 150 milionů Kč. Úřad pak ještě vypsal další dotační program se 100 miliony korun na podporu prázdninových jazykových kurzů pro děti ve věku šest až 18 let.

Kolik ukrajinských dětí dosud adaptačními skupinami prošlo, ministerstvo zatím neví. „Tyto údaje zatím nemáme k dispozici, protože projekty končí 31. srpna 2022 a realizátoři zasílají do 31. října 2022 vyhodnocení,“ vysvětlila Lednová.

Do adaptačních a jazykových kurzů se zapojilo přes 30 tisíc ukrajinských dětí

Věda a školy

Podle informací z července se do adaptačních a jazykových kurzů zapojilo přibližně 30 tisíc dětí, vedle dětí ve věku mateřské či základní školy to bylo i kolem 3000 středoškoláků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám