Hlavní obsah

Nový web chce dostat do škol ukrajinské pedagogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pomoci ukrajinským pedagogům pracovat v českém školství chce nový web Začni učit v Česku. Učitelé z řad válečných uprchlíků z Ukrajiny na něm najdou informace, jak si mohou nechat ověřit svou kvalifikaci, kde hledat práci a jak si zlepšit češtinu.

Foto: Právo

Ukrajinská učitelka Tatiana Chmukhalo s kolegyní v nové třídě (ilustrační snímek z letošního března)

Článek

Projekt vytvořila nezisková organizace Začni učit!, která se snaží do škol nalákat motivované zájemce o učitelství. Informoval o tom její koordinátor komunikace Ondřej Sliš.

Podle něj uprchlo do Česka od začátku ruské invaze na Ukrajině na konci února přinejmenším 10 tisíc pedagožek a pedagogů.

Učitelů je nedostatek. Projekt láká do školství lidi z jiných profesí

Věda a školy

„Část z nich se chce co nejdříve vrátit, část by ale ráda zůstala a začala učit. S tím jim bude ode dneška pomáhat portál zacniucitvcesku,“ uvedl. Úkolem webu je podle něj odbourání bariéry, která stojí mezi ukrajinskými vyučujícími a prací v českém školství.

Obecný nedostatek učitelů

Předpokladem pro práci učitele v Česku je podle zákona plná způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, zdravotní způsobilost, odborná kvalifikace pro přímou pedagogickou činnost a znalost českého jazyka.

Zájemci o zaměstnání vyučujícího, kteří získali odbornou kvalifikaci v cizím jazyce, musí prokázat znalost češtiny zkouškou v programu celoživotního vzdělávání nebo jazykové škole. Výjimku mají lektoři cizího jazyka.

Vláda schválila garanci výdělku pro učitele i změny pravidel jejich zaměstnávání

Domácí

Ředitelé českých škol si často stěžují na nedostatek učitelů, a to zejména pro předměty jako matematika, fyzika, informatika nebo chemie.

Podle statistik ministerstva školství pracovalo v minulém školním roce v mateřských, základních a středních školách kolem 173 500 vyučujících.

Ve většině krajů mají školy místa pro ukrajinské děti. Někde oddělené třídy

Věda a školy

V roce 2019 byl jejich průměrný věk podle průzkumu úřadu 47,2 roku. Do důchodu odejdou podle odhadu ministerstva nejsilnější ročníky pedagogů asi do roku 2035. Nedostatek učitelů by se tak v blízké budoucnosti mohl ještě prohloubit.

Ukrajinští asistenti

Práce v českém školství se v příštím školním roce otevře i ukrajinským asistentkám a asistentům pedagoga, kteří podle zvláštního zákona budou moct v českých třídách pomáhat dětem z řad ukrajinských uprchlíků. Česky by měli umět natolik, aby se ve škole dokázali domluvit. Rozhodnutí o jejich zaměstnání bude na ředitelích škol.

Člověk v tísni připravil kurz češtiny pro ukrajinské asistenty pedagoga

Věda a školy

Na pomoc asistentům se zaměřila nezisková organizace Člověk v tísni, která pro ně připravila online kurz Nauč mě to. Zájemci ho mohou využít ke samostudiu češtiny podle vlastního tempa. Lekce jsou na webu k dispozici bezplatně.

Reklama

Výběr článků

Načítám