Hlavní obsah

Čtyři astronauti jsou z oběžné dráhy zpět na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika odkladech způsobených počasím v pátek od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odletěla pilotovaná kosmická loď Crew Dragon Freedom firmy SpaceX. Stanici tak opustila posádka Crew-4, přičemž šlo o Italku zastupující Evropskou kosmickou agenturu (ESA) a tři Američany z úřadu NASA.

Kabina kosmické lodi Crew Dragon Freedom přistála do vod Atlantského oceánuVideo: Reuters

 
Článek

V pátek 14. října došlo v 15:55 SELČ k uzavření průlezů mezi staničním modulem Harmony a lodí Crew Dragon. Plavidlo se čtyřčlennou posádkou od ISS odletělo v 17:35 SELČ.

„Návratová kabina kosmické lodi Crew Dragon Freedom přistála v pátek ve 22:55 SELČ do vod Atlantského oceánu v zóně Jacksonville,“ konstatoval poté na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Ve stepi v Kazachstánu přistáli tři ruští kosmonauti, vrátili se z ISS

Věda a školy

Skončila tím mise Crew-4 s americkými astronauty Kjellem Lindgrenem, Bobem Hinesem a Jessicou Watkinsovou a Italkou Samanthou Cristoforettiovou v délce 170 dní, 13 hodin a dvou minut. Václavík doplnil, že z toho přímo na orbitálním komplexu strávili 169 dní, 15 hodin a 28 minut.

Kosmonaut Sergej Prokopjev z ruské vesmírné korporace Roskosmos tak den předtím převzal od astronautky ESA Cristoforettiové symbolický klíč od ISS a stal se tam po ní novým velitelem.

Ruska na palubě americké lodi

Nedávno vyrazila směrem k ISS raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon, nazvanou Endurance. Ta se ve čtvrtek 6. října po 29hodinovém letu bezpečně připojila k vesmírné stanici, kam na pětiměsíční misi dopravila nové čtyři lidi.

Členkou této mise Crew-5 je i kosmonautka ruského Roskosmosu Anna Kikinová, dosud jediná Ruska na palubě americké vesmírné lodi od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ruského kosmonauta navíc naposledy americká loď dopravila na oběžnou dráhu v roce 2002.

Loď Crew Dragon s Američany, Ruskou a Japoncem přistála u ISS

Věda a školy

Zbývajícími členy dané posádky Crew-5 jsou Japonec Kóiči Wakata a Američané Nicole Anuapuová Mannová a Josh Cassada.

Kromě Anuapuové Mannové, Cassady, Wakaty a Kikinové jsou aktuálně na ISS ještě americký astronaut Frank Rubio - kterého zase na stanici dopravili Rusové - a ruští kosmonauti Dmitrij Petelin a zmíněný velitel Prokopjev.

První vesmírný turista nemá dost. Dennis Tito chce obletět Měsíc v Muskově lodi

Věda a školy

Současné lety na ISS z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě organizuje soukromá společnost SpaceX miliardáře Elona Muska. Crew Dragon se stal v květnu 2020 první americkou kosmickou lodí, která vynesla lidskou posádku na ISS od ukončení programu amerického raketoplánu v roce 2011. USA se v mezidobí musely spoléhat při cestách na stanici na ruské stroje Sojuz.

ISS je od roku 1998 společným projektem NASA, Roskosmosu, ESA, Japonska a Kanady. Rusko kvůli sankcím, které na něj Západ včetně Spojených států uvalil v létě, oznámilo, že se po roce 2024 stáhne z ISS. Bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin dokonce vyhrožoval pádem orbitální laboratoře.

Rusové zřejmě zůstanou na ISS do roku 2028. Nyní tam dopravili i jednoho Američana

Věda a školy

Na konci září ale nový předseda Roskosmosu Jurij Borisov uvedl, že se jeho země bude na projektu podílet s největší pravděpodobností do roku 2028.

Výběr článků

Načítám